Факултет Музичке уметности

др ум. Немања Станковић

доцент за ужу уметничку област Камерна музика (за рад са ансамблима са гудачким инструментима)

Немања Станковић је српски виолончелиста који важи за „једну од водећих младих звезда на нашој сцени“ (Радио Београд 2).

Школовао се у Београду, Бечу, Салцбургу и Фиренци, у класама Наталије Гутман, Сандре Белић и Енрика Бронција. Усавршавао се на мастер класовима код Алфреда Брендела, Јенса Петера Мајнца, Мише Мајског, Ралфа Киршбаума и многих других истакнутих уметника данашњице.

Током осам сезона био је први виолончелиста Београдске филхармоније, а тренутно је ангажован као гостујући први виолончелиста у Миланском симфонијском оркестру.

Бележи бројне солистичке наступе са оркестрима као што су Београдска филхармонија, Симфонијски оркестар РТС, Чешки виртуози, Гудачи св. Ђорђа, Цамерата Сербица, Орцхестра Гиованиле Италиана, Нишки симфонијски оркестар, као и сарадње са диригентима Маркусом Бошом, Рафаелом Пајареом, Фабрисом Болоном, Бојаном Суђићем, Ноамом Зуром итд.

Као солиста и камерни музичар наступао је у Европи, Северној Америци, Азији и Африци.

Добитник је Награде града Београда „Деспот Стефан Лазаревић“, признања „Звезда Београда“, награде СОКОЈ-а „Александар Павловић“ младом уметнику, признања „Музика Класика“ за младог извођача, награде „Бривио Сфорза“, „АртЛинк“ признања, као и бројних признања као финалиста такмичења „Лиезен Wеттбеwерб“, „Јеунессес Мусицалес Белграде“, „Јоханнес Брахмс“, „Фиделио.Спезиал“, „Петар Коњовић“, „Антонио Јанигро“, између осталих.

Премијерно је извео велики број композиција српских аутора, од којих је осам објавио на албуму „Трагови – Нова српска музика за виолончело“. Овај албум препознат је као једно од најуспешнијих чело остварења у 2020. години, по избору Виолонцелло Фондације из Њујорка (САД).

Тренутно је ангажован у звању доцента на Катедри за камерну музику Факултета музичке уметности у Београду. Резиденцијални је уметник Коларчеве задужбине.
Немања Станковић тренутно свира на виолончелу Карлоса Робертса из Кремоне (2012).