Факултет Музичке уметности

Једина европска универзитетска алијанса у области музике и уметности позива професоре, студенте истраживаче и административно особље на уводни састанак, у среду, 6. марта од 15 до 17 часова на Zoom платформи.

– Упознајте људе из алијансе
– Сазнајте о могућностима које алијанса пружа институцијама, професорима, студентима и административном особљу
– Чујте шта се вама нуди
– Постављајте питања

Естебан Валверде, професор кларинета и декан Конзерваторијума за музику у Вигу, одржаће мајсторску радионицу студентима кларинета у периоду од 27. до 29. 2. 2024. године.

Током посете, реализоване у оквиру Еразмус+ програма међународне размене, професор Валверде, уз клавирску пратњу Кристине Гарције Ломба, одржаће концерт у среду, 28. 2. у сали Јеврејске општине (Краља Петра 71а) са почетком у 19ч.

Поштоване колегинице и колеге,

У Загребу ће се у периоду од 23. до 26. октобра 2024. године реализовати трећа по реду међународна научна конференција Психологија и музика – интердисциплинарна сусретања (PAM-IE Zagreb 2024). У организацији ове конференције, Музичка академија Свеучилишта у Загребу преузима и адаптира оригинални назив, лого, формат и концепцију прве две PAM-IE конференције, иницијално осмишљене и организоване од стране Факултета музичке уметности (PAM-IE Belgrade 2019 и PAM-IE Belgrade 2022). Ове активности формализоване су уговором којим се утврђује сарадња између ове две институције. Ради се о умрежавању и јачању веза истраживача вођених визијом ширења и реализације PAM-IE конференције као својеврсног бренда у високошколским музичким институцијама региона.

Заједнички рад Факултета музичке уметности и Музичке академије Свеучилишта у Загребу на концептуалном и програмском осмишљавању треће PAM-IE конференције унапређује научне везе две институције и оснажује рад Регионалне мреже психологија и музика (RNPaM) која је настала као резултат координације и дијалога научника из региона (Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Словенија) током одржавања прве PAM-IE конференције 2019. године.

Позив за слање апстраката за учешће на конференције отворен је до 29. фебруара 2024. године. Све релевантне информације у вези са конференцијом доступне су на веб сајту: http://www.muza.unizg.hr/psymu2024/

Тематске области конференције:

Психолошки аспекти:
– процесуирања музике
– музичког потенцијала и развоја
– музичког извођења
– музичких и индивидуалних разлика
– музике и добробити
– музике и афекта
– музике у друштвеном контексту
– Статус и развој дисциплине психологије музике

Пленарни предавачи:
– Suvi Saarikallio
– Blanka Bogunović
– Gary McPherson
– Fredrik Ullén

Министарство просвете, у сарадњи са Амбасадом Републике Азербејџан у Београду, обавештава заинтересоване да је Министарство науке и образовања Републике Азербејџан расписало конкурс за стипендије страним држављанима за академску 2024/2025. годину.

У питању су стипендије за све нивое студија, тј. основне, мастер и докторске.

Стипендије покривају трошкове школарине, здравственог осигурања као и месечни новчани износ.

Више информација пронађите на следећем линку.

Факултет ће бити затворен у четвртак 15. и петак 16. фебруара 2024. године због обележавања Дана државности Републике Србије, у складу са Законом о државним и другим празницима у Републици Србији.

Током викенда 17. и 18. фебруара Факултет ће бити отворен према уобичајеном радном времену, при чему Библиотека неће радити у суботу 17. 2. због генералног чишћења.

Димитрије Јоцић, студент прве године композиције у класи др ум. Татјане Милошевић Мијановић, ред. проф, добитник је прве награде на такмичењу Around the Globe International Music Festival 2023 за композицију Symphony of Madness у категорији соло клавир.

Катедра за музичку теорију Факултета музичке уметности у Београду има част и задовољство да најави одржавање 15. бијеналне међународне конференције Narrative Walks through Music. Ова међународна научна конференција биће одржана у периоду од 4. до 6. октобра 2024. године.

Више о темама, роковима за пријављивање и слање апстраката можете да пронађете у Позивном писму које се налази на следећем линку.

Обавезни превентивни прегледи студената прве и треће године ОАС обавиће се у периоду од 5. 2. 2024. до 9. 5. 2024. године.

Потребно је понети индекс и оверену здравствену књижицу. Могуће је обавити преглед и без оверене књижице уз новчану надокнаду.

Прегледи се обављају у Студентској поликлиници у Крунској 57, Београд.

Као и претходних година, студенти се пријављују путем Google Sheets табеле, где у поља уписују термин који им одговара. Молимо Вас да не мењате термине ваших колега, јер сви имају могућност да уређују табелу. Уколико буде било потребе за померањем туђих термина (јер су групе пуне, а вама једино могуће), обратите се студенту продекану (dusandakic@fmu.bg.ac.rs).

Молимо све студенте прве и треће године да се пријаве до 4. 2. 2024. године.

Линк ка табели за пријаву: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1aL-TbV7T8h81YZx-vP9W4FZFrkYiK212cddhA88mKuM/edit?usp=sharing.

Аудиција за Yamaha стипендију биће одржана у уторак, 5. марта 2024. године. Право учешћа имају студенти клавира свих нивоа студија, старости до 25 година. Програм је слободног састава у трајању од 30 минута.

Пријавне обрасце можете узети у Деканату, радним данима у периоду од 9 до 15 ч.

Више информација о стипендији: https://europe.yamaha.com/index.html.

Пројекат АРСФИД вас позива на позоришни перформанс

БИТИ ЖЕНА

Драматургију и режију овог аутентичног позоришног перформанса потписује др ум. Иван Правдић, редовни професор, шеф катедре за драматургију, руководилац докторских студија и председавајући Савета Академије уметности у Новом Саду, те руководилац групе за вишемедијску уметност Интердисциплинарних последипломских студија Универзитета уметности у Београду.

У перформансу учествују студенти глуме и мултимедијалне режије Академије уметности у Новом Саду из класе проф. Никите Миливојевића, проф. Бориса Исаковића и проф. Бориса Лијешевића.

Садржај перформанса чине фрагменти из награђених драма познатих српских драмских списатељица.

Премијера: 13. 2. 2024. године у 20 часова на Камерној сцени Српског народног позоришта (службени улаз).

Реприза: 14. 2. 2024. године у 18 часова.

Улаз на обе представе је бесплатан, а карте се могу преузети на билетарници Српског народног позоришта.