Факултет Музичке уметности

Објављен је 57. број Интернационалног часописа за музику Нови звук / New Sound International Journal of Music, који издаје Катедра за музикологију Факултета музичке уметности у Београду.
Штампано издање новог броја је на енглеском језику, док електронско издање садржи текстове на српском и енглеском језику и доступно је у режиму отвореног приступа на сајту Часописа.

Универзитет уметности у Београду објавио је Јавни позив за мобилност студената у сврху студирања у оквиру Еразмус+ програма КА103 (2020-1-RS01-KA103-065040).
Позив је отворен за пријаве до 22. септембра 2021. године.
Мобилности се реализују током пролећног семестра академске 2021/22. године.
Право пријаве имају студенти друге, треће и четврте године основних академских студија, као и студенти мастер и докторских студија.

Језичка подршка
Услов пријаве на конкурс за мобилност је да знање енглеског језика (или другог језика наставе у иностранству) буде најмање на нивоу Б1 или Б2, на скали CEFR.
Универзитет прихвата сертификате IELTS, TOEFL, Cambridge Exams и PTE.
За студенте који не поседују наведене међународно признате сертификате, Факултети Универзитета уметности организују обједињену проверу знања енглеског језика и издају одговарајућу потврду у сврху пријављивања за мобилност.
За мобилност у пролећном семестру 2021. године, тест о познавању енглеског језика заказан је за уторак 7. септембар 2021. године у 11 часова, у Ректорату Универзитета уметности.

Више детаља о условима пријаве и реализације мобилности, партнерских институција на којима је могуће остварити мобилност доступно је у тексту Јавног позива.

 

У суботу 17. јула 2021. године, на Факултету музичке уметности одржана је виртуелна радионица традиционалних српских плесова у оквиру 31. симпозијума Студијске групе за етнокореологију ICTM-а.

Погледајте галерију слика

Даринка Матић Маровић (06.02.1937-15.07.2020) била је дама светске славе решпекта. Уметница, диригенткиња, професорка, прва жена декан Факултета музичке уметности у Београду, прва жена ректор у пет мандата Универзитета уметности у Београду. Одређена, бритка, фокусирана, непоколебљива, емотивна, снажна у наступу, нежна у срцу – остала је стожер домаће културе и уметности и поставила високе стандарде новим генерацијама уметница и уметника.

У част Даринке Матић Маровић, наше Даре, респектабилни фестивал КоторАрт – Дон Бранкови дани музике успоставио је значајну бијеналну награду са њеним именом, која ће бити додељивана истакнутим уметницама за дела или остварења која представљају изузетан допринос развоју музичке уметности на Екс-Ју простору, као и за женске ствараоце пореклом са овог простора. Међународни жири који чине реномиране музичке уметнице одлучује о додели награде. Ове године, Даринка се сигурно осмехује и аминује одлуку – добитница је докторка уметности, професорка Факултета музичке уметности у Београду и диригенткиња хора Колегијум Музикум Драгана В. Јовановић:
Пре свега, желим да се захвалим уваженим члановима жирија на овој изванредној награди коју сам добила. Ја изнова и изнова волим да слушам о мојој професорки Даринки Матић Маровић, никада ми тога није доста, а морам да кажем да о једном делу те њене грандиозне каријере могу и сама да сведочим јер сам у њеној непосредној близини провела пуних 25 година. Част ми је да ми је Даринка Матић Маровић била професор, ментор, пријатељ и заправо – много више од тога. Дара је била особа са којом сам проживела живот који је постао – један велики догађај. Наследство које сам од ње добила се огледа у специфичном односу према уметности, раду, струци, сарадницима, али и у односу према многим другим животним околностима и одлукама које сам доносила и које ћу тек доносити. Величина Даринке Матић Маровић је у томе што је она то наследство подарила многима. Када мислим о Дари, а молим Вас да ми не замерите на овом личном тону у мом обраћању, мислим на ту њену изванредну енергију, посвећеност, снагу којима је успела да начини фантастичне искораке у уметничкој и друштвеној средини овог региона. Фасцинирана сам њеном моћи да додирне толике људске животе. Додир, то је оно што све више ценимо, поготово у овим тешким временима када је дистанца постала наша стварност – и због тога, а у име свих оних које је Даринка Матић Маровић додирнула, наградила својим додиром и својим сјајем, ја се уз дубоко поштовање захваљујем фестивалу Котор Арт што је оформио награду под именом „Даринка Матић Маровић“ јер је на тај начин омогућио да тај додир траје. Нека Вам је дуговечан фестивал и нека име Даринке Матић Маровић још дуго одјекује њеним Котором и свим оним просторима где су људи које је она додирнула – њени ученици и ученици њених ученика, у које сам сигурна да је она уградила себе. (Драгана В. Јовановић поводом награде „Даринка Матић Маровић“).

Прочитајте цео текст др Марије Каран (ПДФ)

Погледајте галерију слика

Пријава испита за полагање у септембарском испитном року академске 2020/21. почиње 10. 8. 2021. и траје до 25. 8. 2021. године.

У овом испитном року могуће је пријавити испите из непарног и парног модула.

Пријава испита врши се електронским путем.
Могуће проблеме приликом пријаве студенти морају да пријаве Студентском реферату у периоду предвиђеном за пријаву испита.

У случају закашњења са пријавом, студенти су дужни да се јаве Студентском реферату и пријаве испит уз надокнаду.

Студент који није измирио своје обавезе према Факултету неће моћи да пријави испите.
Последњи рок за достављање доказа о уплати је 24. 8. 2021. године.

Студенти којима су одобрене молбе за накнадно полагање главног предмета и предмета Камерна музика, не могу да пријаве испите, а записнике преузимају у Студентском реферату пре изласка на испит.

 

Факултет музичке уметности ће у периоду од 19. јула до 15. августа 2021. године  бити отворен сваког радног дана од 10 до 14 часова.
Током овог периода ће бити дозвољено свирање на факултету.
Суботом и недељом факултет ће бити затворен.
Библиотека Факултета ће бити затворена у периоду од 19. јула до 01. августа 2021. године.
Почев од 16. августа 2021. године, Факултет ће радити по уобичајеном радном времену.

Пријемни испити у другом уписном року за упис студената на Основне академске студије у школској 2021/22. години одржаће се од 1. до 5. септембра 2021. године.
Пријава на конкурс врши се 30. августа 2021. године у периоду од 9 до 14 часова искључиво електронским путем.

Број расположивих места према студијским програмима и модулима, као и детаљи начина пријаве доступни су у тексту Позива, као и на страници Пријемни испити.

Сви кандидати који су стекли право уписа у прву годину основних академских студија 2021/22 на упис треба да поднесу оригинална документа чија се листа, као и додатне неопходне информације, налази овде.

Упис се врши 12-13. јула 2021. године у Студентском реферату ФМУ (соба 15) према предвиђеној сатници, у односу на студијски програм кандидата.

Уколико кандидат који је остварио право на на упис не изврши упис у року утврђеном према конкурсу, Факултет ће уместо њега уписати следећег кандидата према утврђеном редоследу на ранг листи.

Наставно-уметничко-научно веће Факултета музичке уметности донело је на седници 1. јула 2021. године, Одлуку о усвајању прелиминарне Ранг листе кандидата који су стекли право уписа у прву годину основних академских студија у академској 2021/22. години.
Прелиминарнa Ранг листa се може видети на линку:  https://prijemni.fmu.bg.ac.rs/