Факултет Музичке уметности

Уметнички пројекти

Европска концертна турнеја Симфонијског оркестра Факултета музичке уметности

Концертна турнеја Симфонијског оркестра Факултета музичке уметности, реализована 8–11. децембра 2019. године, представљала је први наступ тог резиденцијалног ансамбла Факултета у земљама Европске уније након три деценије. Осмишљена је као дијалог српске и европске музике, извођача, публике и културе.

Окосницу турнеје обухватали су наступи у Словенији (сала Словеначке филхармоније у Љубљани) и Италији (Teatro Zancanaro, Sacile) по позиву партнера.

Концертни програм Европске турнеје симфонијског оркестра Факултета музичке уметности био је пажљиво осмишљен тако да потенцира културолошки и уметнички дијалог између српског и европског музичког наслеђа, укључујући једно од најлепших дела оркестарске музике српских композитора – свиту из балета Охридска легенда Стевана Христића, уз врхунска дела европске солистичке (Концерт за виолину и оркестар у Де-дуру Петра Иљича Чајковског) и симфонијске (Пета симфонија бр. 5 у де-молу Дмитрија Шостаковича) литературе.

Симфонијским оркестром дириговао је прослављени маестро Бојан Суђић, ред. проф, док је као солиста у концерту Чајковског наступио Драган Средојевић.

„Београдски симфонијски ефекат је синоћ био убедљив и показао је свеукупно музичко присуство инспиративне опуштености и радости заједничког свирања“, истакла је критика у Љубљани (Simfonični orkester Fakultete za glasbo iz Beograda otoplil Ljubljano, 11. decembra 2019)

Европска турнеја Симфонијског оркестра ФМУ – галерија фотографија
Плакат концерта Симфонијског оркестра ФМУ, Sacile, 9.12.2019.

Продукција и реализација опере Севиљски берберин Ђоакина Росинија

Опера Севиљски берберин Ђоакина Росинија, изведена премијерно 21. априла 2019. године на Великог сцени Народног позоришта уз репризу на сцени Установе културе „Вук Караџић“ 12. маја 2019. године, резултат је сарадње три факултета Универзитета уметности у Београду, по први пут после више од две деценије. Носилац пројекта био је Факултет музичке уметности у улози организатора и реализатор музичког извођења, са Факултетом драмских уметности, у домену режије и продукције, као и Факултетом примењених уметности, чији су студенти били задужени за избор костима и визуелна решења ове оперске представе. Јединственост пројекта лежала је и у чињеници да је његова реализација почивала искључиво на ангажовању студената – више од 80 студената три факултета Универзитета уметности имало је прилику да практично примени своје знање и таленат у професионалним условима.

Музичку реализацију опере Севиљски берберин припремила је ванр. проф. Драгана Радаковић у оквиру предмета Оперски студио, солистима, мушким хором и симфонијским оркестром Факултета музичке уметности дигиговала је професор Весна Шоуц, док је режију потписао Владан Ђурковић

О високој вредности извођења, оригиналној продукцији и професионалним резултатима пројекта сведочила је и музичка критика, оценом да су „не само певањем, већ и глумачким квалитетима, изврсном карактеризацијом ликова и духовитим гестовима, (извођачи) показали да би већ сада могли да представљају истинско освежење оперске сцене која, чини се, вапи за новим лицима“. Истакнуто је да је „поставка опере Севиљски берберин Ђоакина Росинија пленила енергијом и духом младости које некако највише и приличи комичном ремек-делу италијанског композитора“, као и да је извођењем показано да „млади таленти могу доста тога да науче и да већ у току својих студија могу да се афирмишу на посусталој оперској сцени Србије којој је више него потребна енергија какву су показали актери ове поставке.“ (Културни кругови Радио Београда 2, 14. мај 2019)

Севиљски берберин – галерија фотографија
Севиљски берберин – програм

Прослава јубилеја 80 година Факултета музичке уметности

Факултет музичке уметности у Београду прославио је 2017. године јубилеј – 80 година постојања. У години јубилеја, Факултет је организовао бројне догађаје – концерте, трибине, симпозијуме, научне скупове, изложбе, промоције штаманих и аудио издања, доделе диплома и захвалница и друге активности у које су били укључени професори и студенти Факултета, али и професори у пензији и колеге који данас живе и раде у иностранству.

Међу њима се посебно истиче одржавање Свечане академије поводом осам деценија од оснивања Факултета, одржана 31. марта 2017. у Народном позоришту и Гала концерт 21. новембра 2017. у Великој дворани Коларчеве задужбине. Поред тога, у години јубилеја објављена је монографија 80 година Факултета музичке уметности, основан звучни Архив сећања ФМУ и реализован пројекат „Два јубилеја – Осамдесет година високог образовања у области музике и ликовних уметности у Србији“ у сарадњи са Факултетом ликовних уметности у Београду.

Прочитајте више о прослави јубилеја
Гала концерт – програмска књижица