Факултет Музичке уметности

Владимир Николов

Шеф Катедре | ванредни професор за ужу уметничку област Џеза – упоредни предмети (Џез хармонија, Џез аранжирање)

Владимир Николов је композитор чија музика обухвата широк спектар изразних средстава и жанрова, користећи искуства из класичне музике и џеза као полазну тачку. Већ дуже време је “иза сцене” у улози аранжера у светским оркестарским пројектима, али често наступа и као аутор, диригент, пијаниста и гитариста са реномираним солистима и ансамблима.

Рођен је у Скопљу, 1979 године. Студије из класичне гитаре на ФМУ у Скопљу завршава у 2001-ој години, дипломирајући са оригиналном композицијом. У међувремену почиње са композицијом и аранжирањем, под менторством легендарног композитора и аранжера Илије Пејовског. Након тога уписује студије из џез композиције и аранжирања на Амстердамском Конзерваторијуму у Холандији, дипломирајући са ауторским Биг Бенд концертом (2004). Мастер студије завршава у 2005-ој години, са фокусом на писање за велике оркестарске ансамбле.

Као аранжер сарађује са врхунским светским оркестрима и ансамблима, између многих и Metropole Orkest, Brussels Philharmonic, Heritage Orchestra, BBC Radio Orchestra.

Од значајнијих имена сарадника издвајају се: John Clayton, Randy Brecker, Vince Mendoza, Chaka Khan, Jules Buckley, Jacob Collier и многи други.

Као аутор, продуцент и бенд лидер је издао два студијска албума са ансамблом Николов-Ивановић Ундектет. Угледни магазин Jazz Times је овај ансамбл оценио као “изванредан, један од тренутно најкреативнијих великих џез ансамбала у Европи”, а Downbeat је музику оценио као“ ритмички сложене, хармонски евокативне композиције, све беспрекорно аранжиране.”

Често ради и на филмским пројектима као оркестратор и аранжер, између осталих и добитником Оскара 2012, “The Artist”. Добитник је бројних интернационалних награда за композицију и аранжман, укључујући четири прве награде за оригиналне композиције, и пет прве награде за аранжмане. Недавно је био оркестратор и аранжер у пројекту Џејкоба Колиера и Метропол Оркестра, у његовом римејку песме “All Night Long”, која је 2020. године добила Греми награду за најбољи аранжман.

vladimirnikolov.com