Факултет Музичке уметности

Рада Пећанац

самостални уметнички сарадник на Катедри за дувачке инструменте
+381 64 15 69 844

Рада Пећанац, рођена 30.12.1961. у Београду. Завршила музичку школу” Јосип Славенски” у Београду у класи проф. Миланке Мишевић, а дипломирала на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Мирјане Шуице-Бабић са оценом 10 из главног предмета-клавир. Исте године уписала је Магистарске студије у класи проф. Арбо Валдме.

Током школовања и студирања учествовала је на разним такмичењима и концертима представљајући школу и факултет и освајајући награде као солиста и члан камерних састава. Похађала је курсеве код Арба Валдме у Грожњану. Добила је стипендију Италијанске владе и усаврсавала се у Риму у класи маестра Франка Медорија.

Дугогодишњи је сарадник Музичке Омладине са којом је остварила велики број концерата. Радила је 15 година у средњим музичким школама као клавирски сарадник за гудаче, тако да има богат гудачки програм на репертоару. 1990., 1991., 1995. године била је један од званичних клавирских сарадника на Међународним такмичењима Музичке Омладине у Београду у дисциплинама виолина и виолончело. По доласку на ФМУ, добија посао уметничког сарадника на дувачкој катедри и почиње свој рад са свим дувачким инструментима.

Наступа годинама на разним концертима : као цлан триа ЛОРЕТ, са Панчевачким гудачким квартетом 2000.године у циклусу концерата Музика за флауту, затим је Музичка Омладина шаље у Бугарску где прати све пријављене дуваче на аудицијама за Светски Омладински оркестар. Низ концерата са студентима одрзала је Студентском културном центру, Скупстини града, Културном центру Београда, галерији Прогрес, Цвијети Зузорић, САНУ, Коларцу, широм Србије и у иностранству у Италији, Бугарској, Чешкој…

Била је званични клавирски сарадник на курсевима Петје Баговске (Бугарска-контрабас), Благородне Таневе (Бугарска-виолина), Ђованија Антонинија (Италија-виолина), Валтера Давида (Француска-обоа), Ерик Обије (Француска-труба).
У сезони 2008. учествовала у пројекту Национална сезона са колегама Драганом Лазићем-обоа и Ненадом Јанковићем-фагот, са којима је одржала низ концерата широм Србије.
Године 2002. добила је захвалницу ФМУ за изузетне резултате у раду.