Факултет Музичке уметности

мр Весна Шоуц Тричковић

Шеф Катедре | редовни професор за ужу уметничку област Дириговање

Весна Шоуц Тричковић је редовни је професор на Факултету Музичке Уметности у Београду за предмет дириговање. Ангажована је као диригент у Народном позоришту у Београду, Опери и Театру Мадленианум и Позоришту на Теразијама, где је и музички директор. Она је подједнако успешан, симфонијски, позоришни и хорски диригент. На њеном програму су дела светског, класичног репертоара, као и дела савремених аутора, укључујући и велики број премијерних извођења.

Дириговала је преко петстотина концерата и деветстотина представа (опера, балет, мјузикл), учествовала на многобројним домаћим и иностраним фестивалима, реализовала трајне снимке за домаће и иностране медије.

Руководила је Симфонијским оркестром Факултета музичке уметности, била шеф диригент Опере и Театра Мадленианум, дириговала свим симфонијским оркестрима у земљи, као и иностраним оркестрима: Филхармонијом Риге ( Латвиа ), МАТАВ Симфонијским оркестром (Будимпешта), Сегединским симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром Истанбула, Симфонијским оркестром Бурсе, „Адана Цукурова“ Симфонијским Оркестром, Филхармонијом Бања Луке и др. Наступала је са домаћим и иностраним солистима и балетским играчима светског реномеа, концертирала у неким од најпознатијих дворана (Salle Gaveu у Паризу, Александрински Театар у Ст Петербургу и др.). Остварила је велики број трајних снимака за домаће и иностране медије, снимила шест ЦД-а, од којих су три за иностране издаваче.

Сарађивала је са: Београдским камерним оркестром „Душан Сковран“, Краљевским гудачима Светог Ђорђа, Камерним оркестром РТС-а, Новосадским камерним оркестром, Камерним оркестром школе за музичке таленте из Ћуприје и др.

Била је шеф хора Београдске опере, а на почетку своје каријере је руководила хоровима:“Б. Радичевић“, „Бел канто“ и „Лола“, од којих је прва два и основала.

Као клавирски сарадник оперских певача остварила је низ концерата, снимака и гостовања, у земљи и иностранству.

Била је професор на Билги Универзитету (Истанбул) и Академији Уметности (Бања Лука).

Добитник је: Октобарске награде Земуна, Златне значке културно просветне заједнице Србије, Сребрне плакете Универзитета Уметности, Студентске Октобарске награде Београда.

Гостовала је у Француској, Немачкој, Русији, Италији, Данској, Швајцарској, Летонији, Грчкој, Словачкој, Канади, Турској, Мађарској, Словенији, Хрватској и Македонији.