Факултет Музичке уметности

мр Немања Марјановић

ванредни професор за ужу уметничку област Виола
+381 63 285 045

Немања Марјановић, рођен је 1976. године у Београду. Почео је да свира виолу 1991 године у класи професорке Татјане Петровић, у музичкој школи Станковић. Дипломирао и Магистрирао на факултету Музичке Уметности у Београду, у класи Проф. Дејана Млађеновића, а тренутно је студент Докторских студија на Универзитету Уметности у Београду.

Постдипломске студије је завршио и у Мадриду, на високој школи за музику Краљица Софиjа (Еscuela Superior de musica Reina Sofiа), у класи реномираног светског соло виолисте, Gerard Causseеа (Жерар Косеа), у чијој класи је Магистрирао као студент генерације на катедри, и примио лично диплому од Њеног Краљевског Височанства, Кpaљице Софије.

Као солиста, усавршавао се на мајсторским курсевима код Јурија Башмета, Нобуко Имаи, Пола Нојбауера.
Специјализацију за гудачки квартет похађао је код Рајнера Шмида (виолинисте Хаген квартета) и Проф. Велтера Левина, са академије Џулијард из Њујорка. Као солиста, учествовао је на свим значајним домаћим фестивалима, БЕМУС, НОМУС, Мокрањчеви Дани, Мермер и Звуци, ОКТОХ, Трибина композитора, и многи други, такође и на страним фестивалима, као што су Сантандер, Сламатино и др.

Наступао је у Аустрији, Шпанији, Мађарској, Русији, Италији, Холандији, Мексику и другим земљама.
Добитник је прве награде на Интенационалном конкурсу Петар Коњовић, у три етапе.
Као солиста, наступао је са оркестрима. Симфонијски оркестар РТС-а, Бањалучком филхармонијом, са ансамблом Станислав Бинички, са КГО Душан Сковран, чији је био петогодишњи члан на месту соло виоле, са КГО Корнелије, где је такође деловао као соло виола и уједно један од оснивача истог. Јеврејским Камерним оркестром и оркестром Камерата Академика из Новог Сада.

Био је члан Квинтета Скарлати у Мадриду са којим је наступао по Шпанији и Италији и са којим је издао носач звука за Сони Класик.
Тренутно делује као Доцент на Факултету Музичке Уметности у Београду и на Академији Умјетности у Бања Луци, на катедри за гудачке инструменте на одсеку виола.