Факултет Музичке уметности

мр Марија Јокановић

редовни професор за ужу уметничку област Виолина

Марија Маја Јокановић је рођена у Београду.Основне студије и Магистарске студије виолине завршава на конзерваторијуму Чајковски у Москви код Семјона Снитковског.Добитник је Специјалне дипломе на Међународном такмичењу виолиниста Јан Сибелијус у Хелсинкију 1980.

На Академији Киђана у Сијени завршава мајсторски курс код Франка Гулија. Као солиста наступа са Београдском, Загребачком, Моравском, Сарајевском, Скопском филхармонијом, Дубровачким Фестивалским оркестром,камерним оркестрима-Падове и Венета, Дусан Сковран, Св.Ђорђе, Аквила барок.

Наступа широм Европе, у Аустралији. У салама Коларчеве задужбине, СЦ, У Београду, Лисинском и Глазбеном заводу у Загребу, Националном театру у Верони и Торину, Сали Академије у Хелсинкију, центру’’Yсбрекер’’ у Амстердаму, Полини и Ливиано у Падови, Ференц Лист у Будимпешти, Сали конзерваторијума у Москви, Сали Моравске филхармоније у Оломоуцу, Кнежев двор и Ревелин у Дубровнику.

Награда града Београда за најбоље остварење, солистички концерт у Коларчевој задузбини 1987. Члан је И солиста Камерног оркестра Падове и Венета, од 1983 до 1985. У Падови оснива дуо са чембалисткињом Лином Романо.

Године 1989. започиње педагошку каријеру на Интернационалној Академији у Новари где води Катедру за виолину до 2002 године.

1990. постаје професор виолине на ФМУ у Београду где је у звању редовног професора. Универзитет уметности у Београду 2012 године,додељује Маји Јокановић ВЕЛИКУ ПЛАКЕТУ СА ПОВЕЉОМ за изузетне заслуге и допринос развоју Факултета Музичке уметности и Универзитета уметности.