Факултет Музичке уметности

мр Маја Смиљанић-Радић

Шеф Катедре | редовни професор за ужу уметничку област Оргуље

Маја Смиљанић-Радић дипломирала је и магистрирала Оргуље на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Андрије Галуна. Усавршавала се у Швајцарској, Белгији, Француској и Пољској. Наступала је као солиста, камерни и оркестарски музичар у земљи и иностранству. Свирала је са Ансамблом за рану музику, Гудачима Св.Ђорђа, хоровима Мокрањац, Браћа Барух и Лицеум, Симфонијским оркестром и хором РТС, Оркестром Београдске Филхармоније, Филхармонијским оркестрима из Арада и Бјалистока (Пољска). Учествовала је на Мокрањчевим данима у Неготину, БЕМУС-у и Фестивалима Оргуљске и Ране музике, Фестивалу Харфе, Југоконцертовим Циклусима и Трибини композитора.
Лета 2009. године одржала је солистички концерт на Фестивалу у Питербороу „Peterborough Festival“ . Током јесени 2010. године, Маја Смиљанић-Радић је у дуу оргуље-клавир, заједно са пијанистом Ненадом Радићем, одржала концертну турнеју у САД и Канади. Након тога уследили су дуо и солистички концерти у Словенији.
Остварила је велики број снимака и наступа на радију и телевизији, у земљи и иностранству.

Бавила се музичким новинарством на Радио-Београду и ТВ Студио Б, као и музичком критиком у дневним листовима Наша Борба и Политика. Ауторске текстове о музици објављивала је у листу за културу Бестселер, као и иностраним стручним часописима. Аутор је либрета и сценарија за гала представе и турнеје СО и хора РТС.
Заједно са професором Андријом Галуном, 1996. године оснива Удружење оргуљаша Арс Органи, као и први Фестивал Оргуљске музике у Београду. Један је од оснивача Балканског културног центра и Фестивала оргуљске музике, под називом Волите ли Баха. Уврштена је у српско издање енциклопедије „Who is Who“ Завода за уџбенике, за 2010. годину.
Основала је први оргуљски одсек у Србији (1995.), у музичкој школи „Станковић“ у Београду, у периоду од 2010. до 2015. обављала је функцију Продекана за уметнички рад Факултета музичке уметности, а сада је редовни професор оргуља и Шеф полиинструменталне катедре на Факултету Музичке Уметности у Београду.