Факултет Музичке уметности

мр Људмила Поповић

редовни професор за ужу уметничку област Камерна музика (за рад са вокално-инструменталним ансамблима)

Људмила Поповић рођена је у Кемерову (Русија). Школована је на најбољим традицијама руске школе.
Дипломирала је на Новосибирском Државном конзерваторијуму ”Глинка” дириговање у класи народног уметника Русије професора Б.Певзнера и магистрирала соло певање у класи народне уметнице Русије Рукове.

Од 1981-1987 године Људмила Поповић била је солиста камерног хора Новосибирске филхармоније.Већ тада се доказује као добар концертни певач,тумач лика и солистичких партија у вокално-инструменталним делима. Као солиста камерног хора пропутовала је широм Совјетског савеза, наступајући у највећим концертним дворанама Русије, са чувеним диригентима (Федосејев, Минин, Дударова, Сандецкис, Горинстајн, Кац, Спилер) Снимила је две ЛП плоче за издавачку кућу ”Мелодија”.
Од 1988. године Људмила Поповић живи у Београду. Наступала је као солиста са Хором и Оркестром РТС-а, Београдском филхармонијом, Камерним оркестром “Сковран” и гудачима “Светог Ђорђа”. Била је члан и солиста ансамбла “Ренесанс”.

Имала је веома запажене наступе на фестивалима БЕМУС, НОМУС, International festival of music Delphi – Greece, International festage alter muzik – Stutgart, Inerfest – Bitola.
Репертоар Људмиле Поповић обухвата вокална –инструментална дела Baha, Hendla, Mozarta, Pergolezija, Vivaldija, L.Boccerini, L.V.Beethoven, Pulanka, R.Strausa, M.Ravela, H.Berlioza, G.Mahler), I.Stravinskiy, B.Britten, J.Brahms као и соло песме у великом распону од музике старих мајстора,преко немачког лика, руских аутора до савремених соло песама. Њене наступи забележени и као трајни снимци у видио и тонским архивима РТС.

Гостовала је у многим европским земљама: Шпанији, Аустрији, Грчкој, Немачкој, Италији, Мађарској, Бугарској. Сарађивала је са истакнутим диригентима и музичарима као сто су: А Кац, И.Спилер, М. Горенстеин, В. Рејмонд, В. Минин, М. Јагуст, В. Крањцевиц, Л. Келер, Б. Суђић, Н. Трул, В. Афанасјев, О. Ђурђевић, З. Ћветковић.
Људмила Поповић је редовни професор на катедри за Камерну музику ФМУ у Београду, и гостујући професор на катедре за Соло певање. Предавала је соло певање и на Академији лепих уметности.