Факултет Музичке уметности

мр Катарина Јовановић

ванредни професор за ужу уметничку област Соло певање

Катарина Јовановић важи за један од најлепших и најекспресивнијих гласова на оперским и концертним подијумима Европе, са каријером која траје већ скоро двадесет година.

Дипломирала и магистрирала у Београду и усавршавала се у Лондону на чувеној Гилдхол школи за музику. Студирала је певање код Ирине Арсикин, Рудолфа Пирнеја, Џенис Чепман, Џенин Реис. Похађала је мајсторске радионице Томаса Квастхофа и Дмиртија Хворостовског. Учила је и од Грејема Џонсона и Дитриха Фишера Дискауа.

Тумачила је Виолету Валери, Татјану, Лину (Стифелио), Леонору (Трубадур), Норму, Маргарету, Мими, Аиду, Амелију (Бал под маскама), Дона Ану, Вителију, Грофица Алмавива, Електра (Идоменео), Мадалена (Андреа Шеније) итд.

Наступала у концертним дворанама, оперским сценама и на фестивалима од Београда до Оранжа, Лондона до Бризбејна, Париза до Чикага, Берлина до Пераладе.

Сарађивала је са уметницима као што су Дејвис, Елдер, Ешенбах, Ростропович, Вишњевскаја, Доминго, Казадесус, Мерсије, Радуловић, Маноф, Дукро, Фонтен, Боуман, Мула, Раимонди, Синадиновић, Кинка…

Снимала је за Бибиси, Франс 2 и 3, АРТЕ, Мецо итд.
2000. године Катарина Јовановић је снимила цд са пијанистом Бруном Фонтеном и кларинетистом Флораном Еоом за Трансарт Лајв.
Следећи диск снимила је 2011. за Наксос са Жан Клодом Казадесусом и Националним оркестром из Лила. Овај снимак Бизеових дела је изабран за цд месеца часописа Грамофон. Био је и на годишњој листи најбољих снимака Бибиси магазина.

Катарина Јовановић је била уметничка директорка Опере Народног позоришта у Београду. Ванредни професор је на Факултету музичке уметности у Београду, где предаје соло певање.
Добитница је Гранприја (прве награде) и награде публике на такмичењу Монтсерат Кабаље, Награде за најбољег младог уметника УМУС-а итд. Такође је била финалиста такмичења ОПЕРАЛИА у Вашингтону.

Катарина Јовановић је два пута номинована за најважнију француску музичку награду Виктоар де ла музик.

Од маја 2013. године, Катарина Јовановић је носилац ордена Витеза уметности и књижевности француске владе (Chevalier des Arts et des Lettres).