Факултет Музичке уметности

Др ум. Катарина Поповић

Секретар Катедре | доцент за ужу уметничку област Камерна музика (за рад са ансамблима са гудачким инструментима)

Др ум. Катарина Поповић је завршила основне и мастер студије виолине у класи професорке Марије Шпенглер, а потом специјалистичке и докторске студије камерне музике у класи проф. Горана Маринковића на Факултету музичке уметности у Београду. Током завршне године докторских студија била је ангажована и као помоћ у настави на Катедри за камерну музику под менторством проф. Ладислава Мезеија. Усавршавала се на бројним мајсторским курсевима познатих уметника и педагога (Дејвид Такено, Рафаел Олег, Елизабет Блуменшток, Гордан Николић, Стефан Миленковић, Орест Шоургот, Иља Корол, Мира Глодеану, Џереми Џозеф, Фредерик Хас, Рубен Дубровски, Давид Драбек, Мартина Варецка).

Профилишући се врло рано превасходно као камерни музичар, активно наступа у оквиру три ансамбла с којима је остварила значајан број концерата у земљи и иностранству. Београдски Барок се бави историјски информисаном извођачком праксом музике 17. и 18. века на копијама инструмената из тог периода и један је од првих ансамбала тог типа у Србији. У оквиру ансамбла Музички правац: север-југ наступа у Норвешкој и Србији изводећи тематске програме српких и норвешких аутора, који имају за циљ остваривање богатијих културних веза између те две земље. 2014. године оснива Аратос трио који се бави извођењем мање познатих дела 20. и 21. века писаних за састав који чине кларинет, виолина и клавир.

Катарина Поповић бележи бројне наступе у земљи, посебно на фестивалима БЕМУС, БЕЛЕФ, КОМА, Трибина композитора, Међународни фестивал чембала, Међународни фестивал оргуља, Фестивал ране музике у Београду, Дани барокне музике Нови Сад, и иностранству (Норвешка, Немачка, Аустрија, Јерменија, Грчка, Италија, Хрватска, Румунија, Француска, Холандија, Словенија и др.), укључујући наступе на фестивалима Salzkammergut Festwochen, Timisoara Early Music Festival, Carniarmonie, Nei suoni dei luochi, Wonderfeel. Остварила је снимке за Радио Београд, Радио Телевизију Србије, ORF (Аустрија), и др.

Као професор виолине Катарина је током осмогодишњег рада у Школи за музичке таленте у Ћуприји остварила запажене педагошке резултате са ученицима који су освојили бројне награде на такмичењима у земљи и иностранству. Запослена је на Факултету музичке уметности у Београду у звању доцента на Катедри за камерну музику.