Факултет Музичке уметности

др ум. Владимир Глигорић

самостални уметнички сарадник на Катедри за соло певање
+381 64 28 87 328

Владимир Глигорић је рођен 1979. године у Београду. Завршио је музичку школу Мокрањац у класи Тијане Димитријевић. Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи Јокут Михаиловић, а магистрирао и докторирао у класи Александра Сердара. Кратко се усавршавао на Конзерваторијуму за музику у Женеви (Швајцарска), у класи Елизабете Атанасове.

Лауреат је Међународног пијанистичког такмичења У спомен на Емила Гиљелса у Одеси (Украјина, 2010), као и финалиста такмичења Музичке омладине у Београду (2009) и Безендорфер и Шимел у Финиксу – Аризона (САД, 2011), на ком је награђен за најбоље извођење виртуозног дела. Добитник је годишње награде Удружења музичких уметника Србије за најбољег младог уметника у 2009. години и специјализованог часописа Музика Класика за најбољег младог уметника у 2010. години.

Одржао је бројне реситале у градовима Србије, као и у неколико европских градова. Учествовао је на фестивалима Октох, Чело фест, Мермер и звуци, Међународна трибина композитора, ELECTE, БУНТ и КоМА у Србији, Хварско љето и Muzički biennale Zagreb у Хрватској, Nuovi Spazi Musicali у Италији и на фестивалу Балкан форум у Бугарској.

Наступао је са Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије, Београдским гудачким оркестром Душан Сковран, оркестром Камерата Сербика, Разградском филхармонијом, Филхармонијом Одесе, под управом Бојана Суђића, Биљане Радовановић, Владимира Крањчевића, Драгомира Ненова, Хобарта Ерла и Александра Вокера.
Снимио је диск са делима српских савремених композитора у издању ФМУ, а са разним извођачима и диск са клавирском музиком Василија Мокрањца у издању САНУ/МАСКОМ. Снимао је и за потребе Радио-телевизије Србије.