Факултет Музичке уметности

др ум. Небојша Максимовић

ванредни професор за ужу уметничку област Клавир-упоредни предмет

Небојша Максимовић је рођен 1979. године у Београду. Са две године је почео да свира клавир, а са четири године је примљен у музичку школу „Славенски“ у класу проф. Гордане Јовановић. Средњу музичку школу „Мокрањац“ завршио је у класи проф. Олге Јовановић 1994. Са петнаест година, примљен је на ФМУ у Београду у класу проф. Мирјане Шуице-Бабић. Дипломирао је 1999 године у класи проф. Невене Поповић а потом и магистрирао у истој класи. Магистрирао је и на Академији „Санта Цецилиа“ у Риму код проф. Серђа Пертикаролија 2006. године као стипендиста Владе Републике Италије. Завршио је мајсторске курсеве код Лазара Бермана, Ђовани Умберто Батела, Серђа Пертикаролија и Нине Макарове. Докторирао је на ФМУ у Београду у класи проф. Невене Поповић одбранивши први уметнички докторат на тој институцији.

Током школовања освојио је многобројне награде међу којима се издвајају прве награде на такмичењима у Београду и у Нишу, две треће награде на међународном такмичењу у Риму, специјална прва награда са максималним бројем бодова на међународном такмичењу „Петар Коњовић“ у Београду 1997, трећа награда на међународном такмичењу у Атини 1999, прва награда на међународном такмичењу ЕПТА у Београду, награда за најбољи концерт сезоне у Галерији САНУ 2002.

Одржао је више стотина солистичких реситала и наступао као солиста са оркестрима у свим значајним салама у Србији, Црној Гори, Републици Српској, Италији и Грчкој као и на фестивалима као што су „Бемус“, „А темпо“, „Димитрион“ у Солуну, „Опера Барга“ и др. Његов снимак са солистичког концерта у великој сали Коларчеве задужбине је постао Хит године на „Топ листи класичне музике Радио Београда 2“ за 2012. годину. Наступио је на гала прослави 150. годишњице БУ 2013. године. Године 2015, његова извођења су објављена на цд издању часописа „Музика класика“ а 2016. године издаје цд за ПГП-РТС. Тренутно је доцент на Факултету музичке уметности у Београду.