Факултет Музичке уметности

др ум. Наташа Митровић

Секретар Катедре | редовни професор за ужу уметничку област Клавир

Наташа Митровић рођена је у Београду. Дипломирала је и магистрирала на ФМУ у Београду у класи проф.Мирјане Шуице-Бабић. Усавршавала се код реномираних клавирских педагога у Немачкој, Аустрији, Чешкој, Македонији и Сједињеним Америчким Државама.

Као једини уметник са простора Србије добитница је Фулбрајт стипендије за 2004/05.годину и ту сезону проводи на усавршавању на више Универзитета у Америци: Џулијард у Њујорку, Де пол Универзитет у Чикагу, Универзитет у Мичигену. Током боравка у САД-у завршила је и у пракси остварила пројекат под називом-“МУЗИКА БЕЗ ГРАНИЦА-Сличности и разлике између Европске и Америчке пијанистичке школе“. То је такође тема њених честих гостовања у Америци.

Kao солиста наступала је 15 пута са свим нашим Симфонијским оркестрима : Београдском Филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а, ,Симфонијским оркестром “Станислав Бинички“, Симфонијским оркестром ФМУ, камерним оркестром “Корнелије“. Такође је наступала са Симфонијским оркестром Франкфурта и Монтабаура (Немачка), као и са Бугарском Филхармонијом (Видин, Бугарска).

Добитница је значајних уметничких признања: – Октобарска награда Скупштине града Београда,
– Награда ФМУ за најперспективнијег пијанисту,
– Награда ФМУ за најбољи дипломски испит,
– Награда ФМУ за најбоље изведену сонату,
– Захвалница ФМУ за изузетан уметнички и педагошки допринос Факултету.

Добитница је 8 награда на домаћим такмичењима ученика и студената, као и 6 награда на међународним такмичењима као солиста и члан различитих камерних састава.

Одржала је преко 50 солистичких реситала и реситала камерне музике широм земље и у иностранству (Сједињене Америчке Државе, Кина, Кувајт, Француска, Немачка, Чешка, Италија, Бугарска, Шведска,Македонија,Јапан).Често је ангажована као члан жирија на међународним такмичењима и фестивалима.
Била је један од представника Факултета Музичке Уметности на Фестивалу „Nei Suoni Dei Luonghi“ (Италија), где је одржала солистички концерт 2010. године. Одржала је концерт на Фестивалу савремене музике у Скопљу (Македонија) 2012. године.У јулу 2013. године била је председник жирија на међународном такмичењу „Јозеф Сук“ у Прагу (Чешка) где је наступала и у Мартин холу. Ангажована је као члан музичког удружења „Poetica Musica” са којима сваке године наступа у сали Old Westbury Gardens у Њујорку (САД) а такође је имала концерт и у Кенеди центру у Вашингтону(САД).

Остварила је трајне снимке за архив Радио Београда.
Од 1999.год.са оснивањем Југословенског огранка Европске музичке организације “МЛАДА ЕПТА“постаје њен активни члан.Учествовала је као организатор и извођач више музичких пројеката.
Била је представник Србије на Конференцији Фулбрајтових стипендиста у Пекингу( Кина) у октобру 2008.године, где је одржала солистички концерт и предавање.
Ради као ванредни професор на Клавирској катедри на ФМУ у Београду.