Факултет Музичке уметности

др ум. Маја Рајковић

редовни професор за ужу уметничку област Клавир

Маја Рајковић је рођена у Београду.Основно и средње музичко образовање стекла је у класи Радмиле Живковић и Мирославе-Лили Петровић. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду у класи Константина Богиноа. Завршила је “Школу за високо музичко усавршавње“ у Портогруару (Италија) , где се усавршвавла у области клавира и камерне музике. Магистрирала је у класи Душана Трбојевића на Факултету музичке уметности у Београду, где је и запослена као доцент на катедри за клавир. Од 1998.-2009. председник је Музичке омладине Београда, а од 2001. потпредседник МЦНМ (Mediterranean Collaboration of New Musicians). Докторирала на теми „Полифони начин музичког мишљења„ на Факултету музичке уметности у Београду , 2014. Године, , ментор др Љиљана Вукеља.

Први клавирски реситал одржала је у својој четрнаестој години, а током школовања освојила је низ значајних награда за клавир и камерну музику. Добитинк је Треће награде на Интернационалном пијанистичком конкурсу “Carlo Soliva” у Италији 1984. године. Финалиста је конкурса “Рахмањинов ’93”. На 24. Међународном такмичењу Музичке омладине освојила је трећу награду жирија и специјалну награду публике. Добитник је Сребрне медаље Универзитета уметности у Београду за изузетно уметничко достигнуће на концертном подијуму и награде Извођач године , за 2013.годину коју додељује ревија Музика класика.

Наступала је са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а, Гудачима Светог Ђорђа, гудачким оркестром “Душан Сковран”, Симфонијским оркестром РТЦГ… Учествовала је на фестивалима “Дани музике“ у Херцег Новом, “Моћ клавира”, БЕМУС-у, Сплитском љету, Подгоричком љету, Херцег-фесту, Мокрањчевим данима у Неготину, конгресима ЕПТА-е, Меморијалу “Емил Хајек“, Међународној трибини композитора, Међународном фестивалу камерне музике у Портогруару, Међународном фестивалу жена музичара у Атини, Загребачком бијеналу… Концертирала је као солиста и камерни музичар у многим градовима наше земље, али и у Италији , Енглеској ,Немачкој,Француској, САД, Грчкој , Мађарској,Португалу, Хрватској, Албанији, Луксембургу …