Факултет Музичке уметности

др ум. Љиљана Вукеља

редовни професор за ужу уметничку област Клавир
+381 60 33 21 166

Љиљана Вукеља је рођена 1976. године у Београду. Дипломирала је 1996. на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Невене Поповић, у чијој класи је и магистрирала 1999. године. Усавршавала се у класи познатог француског пијанисте Мишела Берофа у Фрајбургу (Немачка), а потом је радила са пијанистом и диригентом Жан-Франсоа Антониолијем у Лозани (Швајцарска). Докторски уметнички пројекат из извођачких уметности под називом „Савремено извођење клавирских композиција М. Равела, Ж. Енескуа и А. Дитијеа“, а под менторством проф. Дејана Синадиновића, одбранила је 2010. године на ФМУ у Београду.

Лауреат међународног такмичења у Науену (Немачка, 2006), као и међународног такмичења у Гајару (Француска, 2004), Љиљана Вукеља је добитница бројних признања на такмичењима у Србији, као и награда на међународним такмичењима за младе у Риму, Тортони и Анкони (Италија).
Наступала је као солиста и камерни музичар у Србији, Републици Српској, Босни, Хрватској, Црној Гори, Румунији, Италији, Немачкој, Швајцарској, Француској, Ирској и Сједињеним америчким државама.

Сарађивала је са Београдском филхармонијом, Уметничким ансамблом „Станислав Бинички“, Симфонијским оркестром РТС, Темишварском филхармонијом, камерним оркестром „Про класика“ и диригентима као што су: Павле Медаковић, Милан Недељковић, Анатолиј Новицки, Емил Симон, Давид Порцелајн, Вензан Монтејл, Биљана Радовановић, Жан-Франсоа Антониоли, Јордан Дафов..

Наступала је на многим фестивалима, од којих су најзначајнији: Бемус, Белеф, Трибина композитора (Београд), „Музички Темишвар“ (Румунија), „Хавелендише фестшпиле“,“ Мовиментос“ (Немачка) и „Галвеј мјузик фестивал“ (Ирска).
Снимала је за РТС, ТВ НС, румунски, француски и немачки радио.
Ангажована је као ванредни професор на Катедри за клавир, Факултета музичке уметности у Београду.