Факултет Музичке уметности

др ум. Иван Бркљачић

Продекан за наставу | редовни професор за ужу уметничку област Композиција - композиционо-техничке дисциплине
+ 381 11 362 11 70

Иван Бркљачић, редовни професор за ужу уметничку област Композиција – композиционо-техничке дисциплине

Иван Бркљачић је рођен 1977. године у Београду. Дипломирао је 2001. године на Факултету музичке уметности, Одсек за композицију и оркестрацију, у класи проф. Срђана Хофмана. На истом факултету је 2005. године, у класи проф. Зорана Ерића завршио магистарске студије композиције, а затим 2012. одбранио докторски уметнички пројекат, на тему: Истар – циклус насцентних музичких карикатура за сценско извођење у позоришном декору, рађен под менторством проф. Срђана Хофмана.

Бројна су извођења композиција Ивана Бркљачића у Београду и осталим градовима Србије. Међу њима би се могла издвојити следећа: 1) премијера клавирског концерта IT! у Коларчевој задужбини, са Александром Шандоровим, Бојаном Суђићем и Симфонијским оркестром РТС-а; 2) премијерно извођење инструменталног театра Истар, у отвореном амбијенту Куле Небојша на Калемегдану; 3) премијерно извођење Концерта за саксофон и симфонијски оркестар, под називом LOVE!, у извођењу саксофонисте Милана Савића и Београдске филхармоније, са диригентом Данијелом Рајскином. Такође, његова дела су извођена широм Европе (Белгија, Холандија, Шведска, Чешка Република, Италија, Аустрија, Словенија, Босна и Херцеговина, Пољска, Немачка, Хрватска, Северна Македонија, Француска, Румунија, Мађарска, Литванија и Енглеска) и света (Канада, Бразил, Јапан, Сједињене Америчке Државе и Аустралија). По поруџбини је писао композиције за Београдску филхармонију, хор Колегијум музикум, европски пројекат МУСМА, фестивале Бемус и Белеф, словеначке ансамбле Славко Остерц и 4Saxess, као и за домаће камерне саставе: трио Покрет, трио Тембр, квартет Мокрањац, трио Сингидунум, ансамбл Градилиште, трио Donne di Belgrado, итд. Сарађивао је са иностраним ансамблима као што су: Остравска банда из Чешке Републике, Blindman из Белгије, L’Ensemble Portmanto из Канаде, Modern Music Ensеmble из Аустралије, итд.

Иван Бркљачић је, пре свега кроз сарадњу са редитељком Алисом Стојановић, компоновао музику за бројне позоришне представе (Амадеус, Бог масакра, Љубав, љубав, љубав, Трст, Рибарске свађе, Дон Жуан у Сохоу, Рањени орао, итд) и аутор је музике за играни филм Устаничка улица, у режији Мирослава Терзића.

Од 1999. године био је запослен као професор Музичких облика у Средњој музичкој школи Мокрањац у Београду. Од школске 2005/06. године ради на Факултету музичке уметности у Београду, најпре на Катедри за музичку теорију (где је шест студената своје мастер академске студије завршило под Бркљачићевим менторством), а затим на Катедри за композицију (тренутно је ангажован на предметима: Музички облици, Аранжирање, Методика наставе Хармоније, Музичких облика и Контрапунка, те на Уводу у дигиталну нотографију). Такође, од 2015. године обавља функцију продекана за наставу Факултета музичке уметности..

У периоду од 2007-2015. године деловао је као уметнички селектор програма фестивала Међународна трибина композитора.

Активан је у званичним телима Удружења композитора Србије (члан Управног одбора од 2014) и Сокоја (члан Управног одбора од 2014-2018. и члан Савета аутора од 2018. године), којe је у претходном периоду представљао у земљи и иностранству.

Добитник је следећих признања:

  • Мокрањчева награда за 2005. годину, за композицију Када се СЕДАМ пута дигне завеса, за симфонијски оркестар,
  • Статуета 41. Софест фестивала (2012) за најбољу оригинално компоновану музику, за филм Устаничка улица,
  • Годишња награда часописа Музика класика, за 2012. годину, у категорији примењена музика (за филм Устаничка улица).