Факултет Музичке уметности

др ум. Драгана В Јовановић

Продекан за међународну сарадњу и пројекте | ванредни професор за ужу уметничку област Дириговање – упоредни предмет

Др ум. Драгана Јовановић дипломирала је, магистрирала и докторирала на Одсеку за дириговање Факултета музичке уметности у Београду, у класи проф. Даринке Матић Маровић. Усавршавала се код проф. Матса Нилсона у оквиру пројекта The Art of Choral Singing, Краљевског колеџа за музику из Стокхолма, Шведска. Добитник је Награде из Фонда Предрага Милошевића за најбољег студента дириговања.

Као професор и диригент мешовитог хора, гудачког и симфонијског оркестра Средње музичке школе Коста Манојловић у Земуну, постигла је изузетне резултате у уметничком и музичко-педагошком раду, за шта је више пута награђивана. Била је ангажована као корепетитор Оперског Студија Народног позоришта у Београду и корепетитор и диригент Мешовитог хора Радио Телевизије Србије. Као асистент диригента, проф. Даринке Матић Маровић у Академском хору Обилић АКУД Бранко Крсмановић и Академском хору Колегијум музикум, имала је прилику да ради на значајним вокалним и вокално-инструменталним делима и сарађује са бројним диригентима: Зубином Мехтом, Урошем Лајовицем, Ен Шаом, Питером Робинсоном, Франческом Ла Векијом, Младеном Јагуштом, Бојаном Суђићем, Сашом Бритвићем… Припремала је гостовања ових хорова на такмичењима и учествовала као други диригент на фестивалима и турнејама у Србији и иностранству (Грчка, Кипар, Румунија, Мађарска, Пољска, Словенија, Аустрија, Италија, Шпанија, Белгија, Француска, Велика Британија, Ирска, Шведска, Турска, Русија, Белорусија, Кина, Јужна Кореја, Мексико, Еквадор, Аргентина, САД).

Од 2010. године налази се на месту доцента за хорско певање и дириговање на Катедри за дириговање Факултета музичке уметности у Београду. Са Мешовитим хором ФМУ и Академским хором Колегијум музикум остварила је велики број концерата у Србији као и концертне турнеје у Грчкој, Македонији, Бугарској, Мађарској, Хрватској, Аустрији, Италији, Шпанији и на Тајвану, али и гостовала на домаћим фестивалима као што су Интернационалне Нишке хорске свечаности, Хорови међу фрескама (2004. године је са хором Обилић добила награду Војислав Илић за аутентично извођење духовне музике), Дани српског духовног преображења у Манасији, Међународни фестивал камерних хорова у Крагујевцу, Синема сити фестивал у Новом Саду, Миксер фестивал, Харфа-фест, Бемус, Трибина композитора. Више наступа одржала је и са Симфонијским оркестром истог факултета.

Драгана Јовановић је аутор више интермедијалних пројеката (Сирене, Мокрањац 1914 – 2014, Вода, Змија-Змај-Смедерево Град), књиге Антологија српске музике за дечје и женске хорове композитора друге половине 19. и прве половине 20. века, као и више радова, семинара и радионица из области диригентске интерпретације и хорског певања. Добитник је Награде за најбољи концерт у 2013. години коју додељује Удружење музичких уметника Србије и Златне значке Културно-просветне заједнице Србије 2014. године.