Факултет Музичке уметности

др ум. Драгана Раић

виши уметнички сарадник на Катедри за дувачке инструменте

Драгана Раић дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Срђана Грбића. Постдипломске студије завршила је у класи проф. Марије Ђукић.

Члан је клавирског триа Аурора од 1997. године. Трио се усавршавао на мајсторским курсевима у Вајкерсхаиму код проф. Хенрy Меyера, проф. Матхиаса Кирсцхнереита, пијанисте Алфредо Перла. Радили су са камерним ансамблима Артемис кавартет, Волгер квартет, Вертаво квартет и Абег трио. Наступали су у бројним градовима у земљи (Београд, Крагујевац, Пирот, Нови Сад, Кикинда, Вршац, Ваљево, Ћуприја, Панчево), и у иностранству. Имали су турнеју по западној Немачкој, као освојену награду за најбољи трио на мајсторском курсу у Вајкерсхаиму.

На позив Министарства културе Норвешке 2005. године, гостовали су на фестивалиу камерне музике у Хамару, на међународној мајсторској радионици у Букурешту (Румунија 2005.). На 34. Међународном сусрету музичких академија гостовали су у Грацу (Аустрија 2007.), као и на фестивалу Антуна Добронића у Јелси (Хрватска 2008, 2010.). У оквиру пројекта Музички мостови, наступили су у дворани В. Лисински у Загребу, 2011. Гостовали су на фестивалу Хварске љетне приредбе у Хрватској, 2013.

Снимали су за потребе Радио Телевизије Србије, Радио Штутгарта (Немачка), Хрватске радио телевизије, Румунске телевизије и Раи (Италија).
У сарадњи са Хрватским радиом 2008. снимили су ЦД са делима А. Добронића.
Као члан триа и секстета, 2003.године, учествовала је на фестивалу камерне музике у Данској.
Са виолинисткињом Катарином Тешењи одржала је концерте у галерији Артгет у организацији УМУС-а, као и у сали Матице српске у Новом Саду, 2015.
Добитник је награда на републичким и међународним такмичењима.
Завршила је специјалистичке и магистарске студије за камерну музику и клавир на Факултету музичке уметности. Тренутно се налази на докторским студијама.
Са студенткињом Мињом Марчетић, у јулу 2015. године, одржала је концерт на фестивалу „Nei Suoni dei Luighi“ у месту Aquileia, Италија. Ангажована је као уметнички сарадник на одсеку за дуваче.