Факултет Музичке уметности

др ум. Дејан Суботић

Шеф Одсека | Редовни професор за ужу уметничку област Камерна музика (за рад са ансамблима с клавиром)

Дејан Суботић је студирао клавир код Андреје Прегера, Андреје Инхоф и Невене Поповић, у чијој класи је дипломирао и магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду. Након тога је дипломирао и магистрирао чембало у класи Зорице Ћетковић и завршио докторске студије из области камерне музике.
Као стипендиста Европске комисије, усавршавао се на Високој Краљевској музичкој школи у Стокхолму (камернa музикa у школи Едсберг, професор Матс Сетерквист). Био је активан учесник мајсторских курсева клавира, чембала и камерне музике код Петера Ленерберга, Константина Богиноа, Борболе Добожи, Петера Дирксена, Сијавуша Гаџијева, Бориса Превишића.

Добитник је награда на пијанистичком такмичењу у Риму и конкурсу Каwаi у Италији. Наступао је на више фестивала, као што су Међународна трибина композитора, Мокрањчеви дани, ОКТОХ, Фестивал харфе, Convivium musicum и Ars vivendi clavicembalum. Члан је трија Сингидунум са Станом Крстајић и Ксенијом Милошевић, који је премијерно извео велики број дела иностраних и српских композитора. У клавирском дуу са Теом Димитријевић, интегрално је извео дела Сатија и Дебисија за клавир четвороручно. Снимак Шуманових дела овог дуа емитован је у септембру 2011. године на радију BBC3. Дејан Суботић је представљао Факултет музичке уметности на мастер-класу барокне и савремене музике у Дубровнику. Наступао је као солиста и камерни музичар на концертима у оквиру прослава стогодишњице рођења Љубице Марић и јубилеја Музиколошког института САНУ. Као солиста са оркестром, изводио је дела Баха, Мартена и де Фаље. Сарађивао је са камерним оркестрима Гудачи Св. Ђорђа и Душан Сковран, као и са Београдском филхармонијом и Симфонијским оркестром РТС. Наступао је у Аустрији, Румунији, Словачкој, Хрватској и Чешкој.
Делује као ванредни професор на Катедри за камерну музику на ФМУ у Београду. Добитник је Сребрне медаље Универзитета уметности 2012. године.