Факултет Музичке уметности

др ум. Дејан Божић

ванредни професор за ужу уметничку област Виолончело

Рођен 1971. у Београду. Дипломирао на ФМУ у Београду као студент генерације (1993) a магистрирао на Државној високој школи за музику у Тросингену, Немачка (1998), стекавши диплому концертног солисте. Докторирао на ФМУ у Београду (2016). Усавршавао се код реномираних уметника као што су Ксенија Јанковић, Светислав Аполин, Мајкл Флаксман, Герхард Хаман, Марио де Секонди, Роко Филипини, Александар Федочинко.
Добитник првих награда на Фестивалима музичких школа, Републичким и Савезним такмичењима. Представник Југославије на 5. евровизијском такмичењу за младе уметнике у Бечу (1990).

Наступао као солиста са Београдском, Војвођанском, Нишком, Сарајевском и Македонском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, оркестром Аустријске РТВ (ОРФ), Симфонијским оркестром „Станислав Бинички“, оркестром Музичке академије у Београду, Академије уметности у Новом Саду, као и са многим камерним оркестрима. Одржао реситале широм бивше Југославије, Немачкој, Чешкој, Словачкој, Пољској, Грчкој, Италији и Јапану.
Од 1994. предаје виолончело на ФМУ у Београду. Био је хонорарно ангажован као професор виолончела на Академији уметности у Новом Саду и Академији уметности у Нишу. Одржао Мајсторске курсеве у музичким школама „Јосип Славенски”, „Исидор Бајић”, „Петар Кранчевић” и на Музичком конзерваторијуму у Солуну.

Председник жирија на Међународном фестивалу гудача у Митровици, Међународном такмичењу гудача у Нишу и Међународном такмичењу „Петар Коњовић“ у Београду.
Активан је такође и као камерни и оркестарски музичар. Од 2012. је соло челиста „No Borders” камерног и симфонијског оркестра, од 2007. „Жебељан’’ камерног оркестра, а од 2005. гостујући је соло челиста Црногорског симфонијског оркестра.
Био је соло челиста Београдске филхармоније, Војвођанске филхармоније, L’Orchestre des Jeunes de la Mediterranee, камерног оркестра Београдски солисти, члан камерног оркестра „Душан Сковран“, трија „Аргер’’, квартета „Хаимос”, гудачког квартета и октета Београдске филхармоније, као и многих других камерних ансамбала, свирајући разноврстан репертоар од барока до савремене музике.
Остварио снимке за РТС, као и четири ЦД издања за Deutsche Grammophon – Universаl Аустрија, Oboe Classics Лондон, Југоконцерт Београд и Chopin Јапан.