Факултет Музичке уметности

др ум. Бранка Поповић

Шеф Одсека | ванредни професор за ужу уметничку област Композиција

Бранка Поповић (1977, Београд) дипломирала је на Одсеку за музикологију и на Одсеку за композицију, у класи Зорана Ерића, Факултета музичке уметности у Београду. Постдипломске студије композиције, Master of Music in Composition, завршава у Лондону на Guildhall School of Music and Drama, у класи Џудит Бингам (Judith Bingham). На истој школи, у оквиру Студент Феллоwсхип програма, остаје још годину дана као Composition Fellow. Докторирала је на Одсеку за композицију Факултета музичке уметности у Београду у класи Зорана Ерића.

Композиције су јој извођене у оквиру фестивала – Светски дани нове музике (Братислава), Reims Scènes d’Europe, International Spring Orchestra Festival (Валета), Бијенале савремене музике у Копру, Фестивалул интернаțионал МЕРИДИАН (Букурешт), Међународна трибина композитора, Birtwistle Фестивал у Лондону и City of London Festival. Сарађивала је са еминентним извођачима и ансамблима посвећеним интерпретацији савремене музике међу којима су Стивен Гутман (Stephen Gutman), Елен Угелвик, Аустријски ансамбл за нову музику (Салцбург), Ансамблул девотиоМодерна (Румунија), ARTéfacts ensemble (Грчка), ансамбли Градилиште, Студио 6, Трио Покрет, Метаморфозис и Гудачи Светог Ђорђа.

Године 2002, освојила је награду за трио Dream (I. S. o. F) на Летњој музичкој академији Будимпешта-Прег-Беч. Добитник је награде за најбољу музику у филму Тачка прекида Игора М.Тохоља на 56. Београдском фестивалу документарног и краткометражног филма 2009. године. На Интернационалном Роструму композитора у Талину 2015, њена композиција Линес & цирцлес… одабрана је међу десет препручених дела. Један је од изабраних композитора који учествују у пројекту CEEC Composers Fieldtrip to China 2016/2017.

ž Селектор је Међународне трибине композитора од 2016. године.