Факултет Музичке уметности

др Сања Ранковић

Шеф Одсека | ванредни професор за ужу научну област Етномузикологија (за предмет традиционално народно певање и свирање)

Сања Ранковић (рођена 1969. године) дипломирала је на Одсеку за етномузикологију Факултета музичке уметности у Београду 1994. године. Докторирала је 2013. године на тему: „Вокални дијалекти динарских Срба у Војводини“, под менторством др Мирјане Закић.
Године 1993. постала је један од оснивача певачке групе МОБА, са којом и даље ради. Прво радно искуство стекла је у националном Ансамблу КОЛО где је радила као етномузиколог. Године 1995. основала је први Одсек за традиционалну музику у МШ „Мокрањац“ и постала први професор традиционалног певања у Србији. Са својим ученицима је остварила запажене наступе у иностранству и два пута је била аутор концерата традиционалне музике у оквиру БЕМУС-а (2007. и 2010. године).

Од 1998. године традиционалном певању подучава и студенте Катедре за етномузикологију ФМУ. Након одбране доктората 2013. године стално је запослена на ФМУ у Београду и има звање доцента. У току 2012. студенти из њене класе су освојили две прве и једну другу награду на такмичењу „Оптинско пролеће“ у руском граду Козалску, а у румунском граду Браила њене студенткиње су добиле лауреат (2016.) и једну другу награду (2012.).

Аутор је три целовечерња музичко-сценска приказа од којих су два изведена на сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду а један у Швајцарској (у граду Винтетур). Одржала је бројна предавања и семинаре народног певања у земљи и иностранству (Швајцарска, Немачка, Француска, Македонија, Мађарска, Аустрија, Канада, Хрватска, Италија, Пољска итд).

Научно-истраживачки рад је усмерила на проучавање вокалне праксе Србије и региона. Сарађује на етномузиколошким пројектима Матице српске из Новог Сада и Катедре за етномузикологију ФМУ у Београду.
Добитник је награде за успешан једногодишњи (2001) и вишегодишњи (2006.) педагошки рад Удружења музичких и балетских педагога Србије. Активан је члан управног одбора Српског етномузиколошког друштва и међународне организације ICTM за југоисточну Европу и подпредседник Управног одбора удужења ЦИОТИС.