Факултет Музичке уметности

др ум Иван Илић

доцент за ужу уметничку област Џез тромбон

Иван Илић (Београд, 1972) је завршио основну и средњу музичку школу „Мокрањац“. Са 20 година дипломира аранжирање са највишим оценама на Berklee College of Music у Бостону (САД), а са истим успехом завршава Специјалистичке студије из Дириговања у класи проф. Станка Шепића, као и Мастер академске студије из Џез Тромбона на ФМУ у Београду. Звање Доктора уметности је стекао на Докторским академским студијама Универзитетa уметности у Београду на програму за Вишемедијску уметности 2020-те године.

Од 2018-те године је Доцент за ужу уметничку област Џез тромбон на Факлутету музичке уметности у Београду, на одсеку за Џез и популарну музику.

После завршених студија у Америци пет година проводи у Канади, а по повратку у Београд, (од 1999. до 2018.) диригент је Биг Бeнда РТС-а и додатно ради као аранжер, композитор, музички продуцент и тромбониста солиста. Успешно води оркестар на многобројним концертима, фестивалима, гостовањима и снимањима за носаче звука, радио и телевизију. Остварује сарадње са великим бројем истакнутих домаћих и међународних џез уметника као и са свим ансамблима Музичке Продукције РТС-а.

Као активан извођач Иван је наступао на свим значајним домаћим музичким фестивалима као и многим фестивалима широм света у Америци, Канади, Луксембургу, Француској, Немачкој, Аустрији, Грчкој, земљама окружења итд…

Компоновао је музику за позориште, видео продукцију, мјузикле и филм. Као сарадник Позоришта на Теразијама аутор је и диригнет три оригинална мјузикла, а као оркестратор потписује још четири лиценцна мјузикла реномираних бродвејских продукција. Композитор је и сарадник емининтних српских редитеља.

На фестивалу БЕЛЕФ 2019 премијерно је изведен Иванов ауторски мјузикл „Пећина“ на сцени „Александар Поповић“ УК Вук Стефановић Караџић, који је уједно био и његов докторски уметнички пројекат.

У својству музичког продуцента потписује ЦД „Сан“ Лене Ковачевић и ЦД „Колибри, Планета“ – Хора Колибри, као и ЦД-а „Балкан Соул“, Биг Бенда РТС, где је и аутор свих аранжмана.

Диригује многобројна снимања филмске и телевизијске музике за најзначајније продукцијске куће као што су The Walt Disney Company, Worner, Sony Entertainment и велики број филмских и музичких продукција из Европе и Северне Америке.

Председник је Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије – Репрезентативног удружења у култури, Председник Скупштине Агенције за остваривање права интерпретатора Србије (ПИ), као и Председник УО ЦЕБЕФ-а. Био је члан Комисије за област уметничке музике Министарства културе и информисања Републике Србије, и члан жирија многих међународних и домаћих музичких такмичења и фестивала.

Добитник је награда и признања, међу којима се издвајају Октобарска награда Града Београда, 1990, Златна значка (2012) и Златни Беочуг (2016) Културно-просветне заједнице Србије. Носилац је статуса Истакнутог уметника од 2005. године.