Факултет Музичке уметности
среда, 25. мај 2022.
Уручене награде „Музика класика“ Центру за издавачку делатност ФМУ и фестивалу „30. Басоманија“

У уторак, 10. маја 2022. године у Музеју Народног позоришта у Београду уручене су награде ревије Музика Класика Центру за издавачку делатност Факултета музичке уметности (Издавач 2021. године) и Фестивалу 30. Басоманија (Фестивал 2021. године).

У образложењу одлука седмочланог жирија истиче се:

„Деловање Центра за издавачку делатност Факултета музичке уметности обухвата објављивање рецензираних штампаних и електронских публикација. То је прави трезор предметних уџбеника, приручника, практикума, збирки задатака, зборника радова са научних и стручних скупова наставника и студената, тематских зборника радова, студија, монографија, музикалија, компакт-дискова, часописа и других публикација чији су аутори наставници и студенти Факултета. У прошлој години нашу пажњу привукао је изузетно значајан подухват – објављивање двоструког компакт-диска и монографије поводом 30. Басоманије, па је жири за доделу награде Музика Класика у категорији Издавач 2021. године признање наменио управо Центру за издавачку делатност Факултета музичке уметности у Београду”.

„У Београду је од 9. до 12. децембра 2021. године одржан јубиларни, 30. музички фестивал посвећен музицирању на највећем гудачком инструменту, контрабасу. Замишљена као место сусрета професионалаца и љубитеља контрабаса свих генерација, студената, професора, извођача, публике, Басоманија је временом постала један од најцењенијих регионалних, па и европских музичких фестивала. На свом почетку, давне 1991. године, можда није било великих планова, већ превасходно снажна жеља да се свим љубитељима контрабаса пружи прилика да уживају у музицирању на овом инструменту, који је ретко када, заправо, у првом плану. Иако углавном обухвата класичан репертоар за контрабас, Басоманија жанровски није ограничена, па се на овом фестивалу неретко могу чути и џез и популарне нумере. Пред београдском публиком су се на 30. Басоманији, поред осталих, нашли и Квартет контрабаса, као и славни виртуоз Роман Патколо, док је посебан куриозитет било премијерно извођење монодраме Контрабас. Награду Музика Класика за Фестивал 2021. године добија Басоманија”.