Факултет Музичке уметности
среда, 21. април 2021.
Објављена књига „Матерња мелодија Момчила Настасијевића: интердисциплинарне рефлексије“

Уважене колеге, драги пријатељи и сарадници,

Са великим задовољством вас обавештавамо да је објављена књига „Матерња мелодија Момчила Настасијевића: интердисциплинарне рефлексије”, у издању Факултета музичке уметности у Београду.

Овим издањем, које су уредили др Тијана Поповић Млађеновић, др Ана Стефановић, др Ивана Петковић Лозо и др Игор Радета, као и научним скупом који је претходио овом издању, Факултет музичке уметности, односно, Катедра за музикологију, одаје почаст значајним личностима из свестране породице Настасијевић, пре свега књижевнику Момчилу и композитору Светомиру, фокусирајући се и на елементе српске културе прве половине и средине двадесетог века.

Издање чини укупно тринаест радова стручњака који су се афирмисали у различитим дисциплинама, а нарочито треба истаћи да је, осим аутора са наших простора, прилог проучавању поетике Момчила Настасијевића дао и др Роберт Ходел, редовни професор Института за славистику Универзитета у Хамбургу и уважени преводилац Настасијевићеве поезије.

Књига, како и сам назив „обећава”, карактерише интердисциплинарни приступ, а његова јединствена позиција у нашој и иностраној литератури остварује се захваљујући свеобухватном тумачењу сложеног концепта/појма/феномена матерња мелодија из визуре музиколошке, музичко-теоријске и етномузиколошке дисциплине, те општег културног контекста, књижевности и филологије, књижевности и психологије, филологије, филологије и црквене химнографије, духовности и музике, религијског дискурса и историје уметности.

Садржај књиге и предговор можете погледати овде, док су штампани примерци књиге доступни на Факултету музичке уметности у Београду.