Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др ум. Татјана Милошевић-Мијановић, редовни професор

др ум. Светлана Савић, редовни професор

др ум. Драган Латинчић, ванредни професор

др ум. Бранка Поповић, ванредни професор

др ум. Драшко Аџић, доцент

др ум. Владимир Кораћ, доцент

Услов

Положена Композиција 1 (OAKZ1)

Исход

Студент је стекао знање о савременој композиционој пракси и о различитим стваралачким усмерењима и поетикама присутним у уметности нашег времена. Оспособљен је за креативно коришћење различитих композиционих техника као и за разумевање и савладавање процеса који обухвата формулисање музичке идеје, њен развој и њену пуну реализацију у форми нотног записа – партитуре. Овладао је компоновањем једноставачних и вишеставачних инструменталних композиција сложеног облика за један, два или три инструмента, компоновањем вокалних композиција слободног облика за глас и више инструмената (до три) или мешовитог хора a cappella.

Циљ

Стицање знања и способности потребних за професионално бављење самосталним уметничким радом на пољу композиције као и стицање компетенцијe за бављење педагошким радом у музичким и општеобразовним школама, у различитим институцијама културе и у медијима.

Садржај теоријске наставе

Аналитичка презентација релевантних музичких дела из предметне области. Одабир тонског материјала за композицију Осмишљавање одабраног тонског материјала Утврђивање праваца формалног и садржинског обликовања композиције на основу одабраног тонског материјала Рад на композицији – предвиђеном испитном раду Финализација рада на композицији – предвиђеном испитном раду Испитни захтев: 1. Инструментална композиција или инструменталне композиције чији су ставови (или које су) сложеног облика (сложена песма, рондо и сл.) за један, два или три инструмента по слободном избору и то: А) Једна инструментална композиција сасастављена од три става или Б) Две инструменталне композиције од којих је једна двоставачна, а једна једноставачна или Ц) Три једноставачне композиције 2. A) Једна композиција за глас (обавезан текст) и један, два или три инструмента по слободном избору или Б) Једна композиција за хор a cappella.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Aктивност у току предавања

10

Домаћи задатак

20

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит – техничка реализација

35

Испит – уметнички утисак

35

Литература

Дудка, Фјодор. Основе нотографије. Универзитет Уметности у Београду, 1986.

Messiaen, Olivier. Catalogue d oiseaux. Durand, 1962.

Lutosławski, Witold. Bukoliki. Chester, 1968.

Bartók, Béla. Sonata for two pianos and percussion. Universal Edition, 2004.

Марић, Љубица. Инвокација. Furore Verlag, 1983.

Марић, Љубица. Архаја. Furore Verlag, 1992.

Lutosławski, Witold. Variations on a Theme by Paganini. Chester, 1966.

Schoenberg, Arnold. Erwartung. Universal Edition, 1978.

Марић, Љубица. Чудесни милиграм. Furore Verlag, 1992.

Stravinsky, Igor. Berceuses du chat. Boosey&Hawkes, 1956.