Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др Санела Николић, ванредни професор

Услов

Нема посебних услова

Исход

Од студента се очекује да усвоји основне појмове естетичког, научног и теоријског тумачења и интерпретације уметности, као и да се упозна са основним концептима и методологијама различитих дисцилина хуманистике, те да им аналитички и критички приступа.

Циљ

Циљ предмета је да се са платформе примењене естетике, као критичке историје и теорије хуманистике, студент упозна са основним појмовима теорије и историје уметности, те уведе у изучавање различитих облика говора о уметности – филозофије уметности, естетике, поетике, теорије уметности, наука о уметностима, нове хуманистике и дигиталне хуманистике.

Садржај теоријске наставе

Курс обухвата предавања и дебате о следећим темама: 1) Појам уметности и уметничког дела 2) Естетика и историја естетике 3) Конструкција извора: античка грчка естетика 4) Извођење естетике средњег века 5) Ка феминистичкој естетици и уметности 6) Ренесансни неоплатонизам и модернистички неплатонизми 7) Барокна естетика и масовна култура: савремене фасцинације бароком 8) Идеологије просветитељства – о контекстима класичног стила у уметности 9) Аутономија уметности и естетизам: романтизам и формализам 10) Фантазија и фантазам у западној уметности и теорији 11) Модерност и модернизми: стилови, правци, тенденције и појаве 12) Постмодерна протумачена деци: Жан Франсоа Лиотар 13) Филозофија и разлози за филозофију 14) Појам филозофије уметности 15) Филозофија и естетика музике 16) Естетско и естетизација 17) Питања о естетској вредности и канону 18) Питања о естетици и Другом: европоцентричност модерне хуманистике 19) Поетичко тумачење уметности и уметничког дела; науке о уметностима: музикологија, етномузикологија, театрологија, филмологија, науке о ликовним уметностима 20) Теорија и теорија уметности 21) Теорија уметника и теорија у уметности 22) Студије културе и студије медија: 'висока', масовна и популарна култура 23) Савремени облици уметничке критике: критика на делу, концепт дигиталног излагања, кустоске праксе и менаџмент у култури 24) Концепт дигиталне хуманистике и дигиталних студија: случај опште органологије

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Присуство на предавањима

10

Колоквијум - 2 колоквијума (два писана теста са по 15 питања везаних за претходно обрађене теме)

30

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Писмени испит -Писана провера знања: 30 питања у вези са претходно обрађеним темама.

60

Литература

Бел-Виљада, Џин Х.: Уметност ради ументости и књижевни живот, Нови Сад, Светови, 2004.

Eko, Umberto: Umetnost i lepo u estetici srednjeg veka, Novi Sad, Svetovi, 1992.

Grlić, Danko: Estetika. Povijest filozofskih problema, Zagreb, Naprijed, 1983.

Kelner, Daglas: Medijska kultura – Studije kulture, identiteta i politika između modernizma i postmodernizma, Beograd, Clio, 2004.

Nikolić, Sanela: Avangardna umetnost kao teorijska praksa – Black Mountain College, Darmštatski internacionalni letnji kursevi za Novu muziku i Tel Quel, Beograd, Fakultet muzičke umetnosti, 2015.

Nikolić, Sanela: Bauhaus – primenjena estetika muzike, teatra i plesa, Beograd, FMK–Orion Art, 2016.

Nikolić, Sanela: „Digital studies and transcontextualization of the humanities: The case of organology.” Digital Scholarship in the Humanities, in advanced, 19.03.2019: https://doi.org/10.1093/llc/fqz018

Вранеш, Александра и Љиљана Марковић (ур.). Дигитална хуманистика: тематски зборник 1 и 2. Београд: Филолошки факултет Универзитета, 2015.

Šuvaković, Miško: Diskurzivna analiza. Prestupi i/ili pristupi 'diskurzivne analize' filozofiji, poetici, estetici, teoriji i studijama umetnosti i kulture, Beograd, Univerzitet umetnosti, 2006.

Šuvaković, Miško i Aleš Erjavec (ur.): Figure u pokretu, Beograd, Atoča, 2009.

Šuvaković, Miško: Pojmovnik savremene umetnosti i teorije, Beograd, Orion Art, 2011.

Šuvaković, Miško, Estetika muzike. Modeli, metode i epistemologije o/u modernoj i savremenoj muzici i umetnostima, Beograd, FMK–Orion Art, 2016.