Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

Ениса Успенски, редовни професор

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

Ениса Успенски, редовни професор

Исход

Од студента се очекује да преводи и врши граматичку анализу понуђених тестве, а такође и да се помоћу речника чита непознати текст, да пише резиме, апстракт и тезе одрђених текстована руској језику.

Циљ

Циљ предмета је упознавање студената са: - Упознавање студената са текстовима на руском језику из музичке уметности и културе: музичка обрада појединих књижевних дела. Граматика. глаголски придеви и прилози,. Циљ предмета је да се студенти оспособе за самостану интрпратацију литературе о музичкој уметности на рсуком језику, као и за писање апатракта, резимеа и теза одабраних текстова (на руском језику).

Садржај теоријске наставе

Курс обухвата предавања и вежбе о следећим питањима: 1) Глаголски придеви сдашњег и прошлог времена. 2) Употреба глагослих придева. 3) Пушкинова Пикова дама и истоимена опера Чајковског 4) Читање и превођење текста. 5) Граматичка анализа текста 6) Семантичка анализа текста 7) Домаћи рад 8) Сижејна структура приповетке, односно опере. 9) Диктат 10) Ликови приповетке, односно опере. 11) Писмени одговори на питања из текста. 12) Колоквијум 13) Глаголски прилози. 14) О роману Л. Толстоја "Ана Карењина" 15) Читање и превођење текста. 16) Семантичка анализа текста. 17) Балет и музика на роман Л. Толстоја: Ана Карењина. 18) Домаћи рад 19) Избор из руске поезије (Љермонтов, Њекрасов, Кољцов) 20) Метафора и метонимија 21) Музичка обрада песничких дела. 22) Читање и превођење поезије. 23) Анализа песме. 24) Структура стиха. Колоквијум: писмена провера претходног знања: (диктат и превод познатог текста). Завршни испит: препричавање познатог текста, одговор на питање из граматике.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Присуство на предавањима

10

Домаћи задаци

10

Колоквијуми

20

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Усмени испит

60

Литература

Ениса Успенски: Избор текстова за прву годину Факултета музичке уметности (скрипта)

Радмило Маројевић; Граматика руског језика, Београд 1989 (И друга издања);

Богољуб Станковић Руско-српски речник, Београд: Прометеј.