Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др Тијана Поповић-Млађеновић, редовни професор

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

др Ивана Петковић Лозо, доцент

Услов

Нема посебних предуслова

Исход

По завршетку наставе из предмета, од студента се очекује да у глобалним контурама и карактеристичним и круцијалним детаљима, може да историјски, теоријски и критички тумачи и проблематизује феномене музичких пракси антике и средњег века.

Циљ

Циљ предмета је да студенту помогне у савладавању и разумевању различитих кључних феномена, историјских мена и развојних процеса везаних за музику која се стварала, изводила, бележила, теоријски уопштавала, перципирала и уодношавала са другим делатностима и моћима људског духа током више миленијума и на котама једног, географски гледано, прилично разуђеног простора. С тим у вези, посебна пажња се усмерава ка процесима постепеног диференцирања феномена професионалног бављења музиком, уобличавања музичког дела, могућности његовог записивања, музичко-теоријског тумачења и регистровања одређених музичких променљивих и непроменљивих правила и закона, односно архетипских образаца, изласка из анонимности композитора и извођача, једном речју, питања лиценције поетике која су водила ка стварању западноевропске уметничке музике.

Садржај теоријске наставе

Предмет је осмишљен осим као (1) упознавање и праћење (музичко-) историјског аспекта, (2) развијања адекватне (музичко-) аналитичке апаратуре саобразне проучаваној проблематици, (3) упућивање на интердисциплинарне приступе феномену музике – и као непрекидно функционализовање знања о музици ових далеких времена и простора у смислу уочавања одређених процеса, начина музичког мишљења, техника и поступака, тонских лествичних система, форми, врста и жанрова, који се, зависно од контекста везују, јављају, евоцирају, парафразирају, цитирају, то јест стваралачки хотимице или нехотимице актуелизују у музици новијег доба која још увек "живи у звуку". Теме: 1. Музика првобитног друштва (извори за проучавање, хипотезе о постанку музике, функција музике у претпостављеном синкретичком контексту, појам каузалитета у музици, начини музицирања, претече инструмената); 2. Музика старих цивилизација: Месопотамија (Сумер, Вавилон), Египат и музика у Јевреја; 3. Музика старих цивилизација: Кина и Јапан, Индија и музика ислама; 4. Музика античке Грчке: извори и периодизација (мит, легенда, еп, историја); 5. Музика античке Грчке: музика и филозофија, музика и поезија, музика и науке; 6. Музика античке Грчке: музичка теорија и нотација; 7. Музика античке Грчке: врсте, облици и начини практиковања музике и грчка трагедија; 8. Музика средњег века: грегоријански корал; 9. Музика средњег века: амброзијанско, галиканско, мозарапско и римско црквено певање; тропи, секвенце и литургијска драма; 10. Музика средњег века: облици раног средњовековног вишегласја; 11. Музика средњег века: развој нотације и музичка теорија; 12. Музика средњег века: световна музика.

Садржај практичне наставе

13–15. Анализе дела и усмена излагања на задате теме; дигитална припрема виртуелног тематског концерта сачињеног од дела из периода средњег века у трајању од 45 минута, са образложењем изборa композиција и кратким представљањем сваке композиције на програму. Колоквијум: тест – писмена провера знања претходно пређеног градива. Практична настава: усмено излагање на задату тему. Есеј: писани рад до три странице на задату тему. Испит: усмени одговор на два питања из градива.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност, присуство предавањима

10

Практична настава

10

Колоквијум

30

Есеј на задату тему

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Усмени испит

40

Литература

The New Oxford History of Music I, Ancient and Oriental Music, Lonodon, 1975;

C. Sachs. Muzika starog sveta, Beograd, 1980;

T. Popović Mlađenović, Muzika u francuskoj književnosti srednjeg veka (X–XII vek), Zvuk, Sarajevo, 1983, 2;

Muzika u antičkim i srednjovekovnim epovima, zbornik radova, Beograd, 1988;

T. Popović Mlađenović, Muzičko pismo, Beograd, 1996;

Dž. Abraham, Oksfordska istorija muzike I, Beograd, 2001;

Dž. Judkin, Muzika u srednjovekovnoj Evropi, Beograd, 2003;

Р. Пејовић и сарадници, Музика минулог доба, Београд, 2004;

J. Chailley, Povijest glazbe srednjega vijeka, Zagreb, 2006.