Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др ум. Иван Бркљачић, редовни професор

Услов

Нема

Исход

Оспособљеност студента да креативно аранжира пре свега фолклорне мелодије како за мешовити хор (примењујући различите фактуре) тако и за мушки, женски и дечји. Способност да преради погодну композицију намењену мешовитом хору за једнородни хор. Спремност за рад у основној и средњој школи и са аматерским вокалним (и инструменталним) саставима.

Циљ

Имајући у виду крајњи циљ који студирање на студијском програму Музичка педагогија треба да оствари (пре свега будући наставници Музике у основним и средњим школама) предмет треба да омогући студентима овладавање школским хорским ансамблима.

Садржај теоријске наставе

1. Упознавање и аранжирање за мешовити, мушки, женски и дечји хор. 2. Прерада композиција намењених мешовитом хору за једнородни. 3. Врсте и састав хорова. Карактеристике и подела гласова; Мешовити хор. 4. Хорска фактура, хорски аранжман, хорска "оркестрација". 5. Фолклорна мелодија; Разни типови фактуре у композицијама за мешовити хор. 6. Чиниоци хорског аранжмана; Удвајање и дељење хорских деоница. 7. Колоквијум. 8. Мелодијско истицање појединог гласа; Контраст гласовних група. 9. Примена соло гласа; Посебни гласовни ефекти. 10. Третман текста у хорском вишегласју; 11, 12, 13, 14. Аранжирање за мешовити хор; Мушки хор; Женски хор; Дечји хор; 15. Принципи и проблеми прераде хорске композиције за другу врсту хора. Колоквијум: Израда аранжмана за трогласни једнородни хор. Испит: Израда аранжмана за четворогласни мешовити хор, са текстом. Одговор на теоријско питање.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Уредно похађање наставе

2

Активан однос према настави(спремност за наставу, поседовањеприбора за рад, учешће у дискусији ианализи, практично музицирање итд.)

2

Уредно похађање и активност навежбама

4

У потпуности и на време извршене ипозитивно оцењене све предиспитнеобавезе (бонус поени)

2

Две обавезне провере знања (по 15)

30

Испитне обавезе

Опис

Бодови

писмени

30

Усмени

30

Литература

Дејан Деспић: Вишегласни аранжмани, УУ, Београд

Дејан Деспић: Аранжирање за дечји хор (приручник), ФМУ, Београд

Слободан Раицки: Збирка фолклорних мелодија погодних за рад на предмету Аранжирање, ФМУ, 2006

Избор из хорске литературе разних стилова и епоха