Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др Лазар Жолт, редовни професор

др Срђан Продановић, научни сарадник

Услов

Нема

Исход

Очекује се да на крају процеса студенти буду у стању да изложе и упореде главне теоријске праваце у Социологији културе; да разумеју темељне појмове, теме и проблеме односа културе, уметности, те посебно музике и модерног друштва; да критички промишљају све аспекте односа модерног друштва, културе и уметности; да разумеју узајамност везе између ументости и друштва, тј. утицај друштва на културу у њеним различитим облицима испољавања, типовима и производима; као и утицај културе на друштвене токове.

Циљ

Упознавање студената са најзначајнијим социолошким, филозофским и културолошким промишљањима односа чевека, културе и уметности. Разматрање проблематике културе, најшире схваћене, студенте треба да упозна са социолошким поимањем културе и уметности, са главним теоријским правцима концептима, темама и проблемима у проучавању односа између друштва, културе и уметности. Студенти ће бити упознати и са појединим важним културним феноменима и процесима у савремном друштву.

Садржај теоријске наставе

У оквиру предмета Социологија културе студенти ће бити упознати са најзначајнијим оријентацијама у разумевању културе и уметности. Посебно ће бити упућени у разумевање настанка појмова културе и цивилизације као и њиховог историјског развоја. У оквиру овог предмета разматраће сe многострукост значења појма културе; општа типологија форми културе; различити приступи у промишљању односа између уметности и друштва; процес настанка уметности и утицај друштва на тај процес, као и процеси и начини рецепције и партиципације у култури; те културна политика и глобализација у култури. Тематизоваће се однос између социологије културе и студија културе као и однос музике и друштва - могућности критике друштвеног поретка и трансформације друштва. Предиспитне обавезе чине 2 колоквијума, писмене провере знања преходно пређеног градива. Сваки колоквијум носи по 30 поена. Завршни ипсит усмена провера знања оног градива које није обухваћено у колокијумима и носи 30 поена.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност у току предавања

10

Колоквијум-и

60

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Усмени испит

30

Литература

Александер, Викторија. Социологија уметности, Беогрд: Клио, 2007.

Ђорђевић, Јелена. Посткултура, Београд: Клио, 2009.

Ђорђевић, Јелена (ур.). Студије културе, Београд: Службени гласник, 2008

Хол, Стјуарт. Медији и моћ, Карпос, 2013.

Келнер, Даглас. Медијска култура, Београд: Клио, 2004

Митровић, Веселин. Џез као социокултурна импровизација, Београд Филозофски факултет, 2012

Фиск, Џон. Популарна култура, Београд: Клио, 2001.

Спасић, Ивана (прир.). Интерпретативна социологија, Београд: Завод за уџбенике и наставна средства, 1998

Тодорова, Марија. Имагинарни Балкан, Београд: XX век, Чигоја 2006.

Чејни, Дејвид, Животни стилови, Београд: Клио, 2003.

Група аутора, избор текстова, 2009.