Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др ум. Драгана Јовановић С., редовни професор

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

др Маја Боснић, доцент

Услов

Положени сви курсеви предмета Музичка анализа

Исход

Студент је стекао основно знање стилске композиционе праксе од барока до двадесетог века. Оспособљен је за креативно коришћење базичних композиционих техника, као и за разумевање и савладавање процеса који обухвата формулисање музичке идеје, њен развој и њену реализацију у форми нотног записа за свој инструмент. Способан је за музичку креацију у датим стиловима уз коришћење традиционалних и дигиталних технологија.

Циљ

Стицање основних знања и способности потребних за почетно бављење самосталним уметничким радом на пољу стилски усмереног компоновања. Стицање компетенције за бављење радом у различитим институцијама културе и у медијима, као и у примени музике у дигиталним технологијама.

Садржај теоријске наставе

Подсећање на релевантна музичка, стилски разноврсна дела из солистичке и концертантне литературе за инструмент; Структуирање музичког материјала у бароку, класицизму, романтизму, импресионизму и новијим стилским правцима; Самостално креиран мотив, мотивски рад избором стила и тонског материјала; Конструисање реченичних структура и периода уз јасну свест о хармонији, полифонији и музичком облику; Рад на композицији једноставног облика песме: дводелног, троделног типа или прелазног облика; Импровизација на задатим хармонским обрасцима; Импровизација на задату мелодијску линију у басу; Импровизација на задатим мелодијским обрасцима - примена хармонског варирања као традиције романтизма; Рад на композицијама – предвиђеном испитном раду; Рад на нотографском запису композиција – у звучној лабораторији; Финализација рада на композицији – предвиђеном испитном раду; Испитни захтев: Јавна презентација или реализација (снимак уз помоћ семплова) уз коришћење звучне лабораторије: · Једна краћа инструментална композиција једноставног или слободног облика за инструмент соло, у стилу и извођачким захтевима по избору студента · Једна каденца за концерт, по избору студента

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Aктивност у току предавања и вежби

10

Домаћи задатак

30

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит – јавна презентација

60

Литература

Избор композиција уметничке музике који су студенти упознали на различитим предметима са претходног школовања

Перичић, Властимир, Кратак преглед развоја хармонских стилова, Универзитет уметности, Београд, 1970.

Кохоутек, Цтирад, техника компоновања у музици 20. века, УУ, Београд, 1984.