Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др Ивана Хрпка-Вешковац, ванредни професор

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

др Ивана Хрпка-Вешковац, ванредни професор

Услов

Нема

Исход

Ревизија знања из теорије музике, која обухвата теоретско, аудитивно и визуелно познавање материје; Стицање стабилних основа за упознавање и усвајање свих методских постулата и принципа релевантних за предмет; развијање способности за тумачење програма и систематизацију наставне грађе, као и креативног приступа у реализацији наставе.

Циљ

Оспособљавање студената за рад у настави теорије музике у музичким школама, са посебним акцентом на разврставањe фаза рада и њиховом повезивању у зависности од нивоа наставе (од увода у теорију музике, првих поставки, до финалног стадијума у средњој музичкој школи).

Садржај теоријске наставе

Обрађивање свих релевантних тема које су у сагласју са исходом предмета. Структурирање наставе са посебним повезивањем елемената теорије музике са музичком праксом. Аутоматизми, асоцијације и развој меморије у процесу усвајања градива из теорије музике. Проучавање методских поступака и тумачења рада проширен на компатибилна инострана искуства. Разматрање могућности усмерених ка озвучавању теорије музике, као и прилагођавању садржаја према могућностима циљне групе.

Садржај практичне наставе

Активно укључивање студената у процес реализације наставног програма и организације часа, као и осмишљавања припрема за реализацију часа. Колоквијум Презентација самостално осмишљених обрада наставних јединица теорије музике у основној и средњој музичкој школи заснованих на принципу звук-слика-тумачење.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност у току предавања

10

Практична настава

10

Колоквијум

40

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Писмени испит

20

Усмени испит

20

Литература

Vasiljević, Z. M. (2006). Metodika nastave solfeđa. Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Vasiljević, Z. M. (1999). Teorija ritma sa gledišta muzičke pismenosti. Beograd: Univerzitet umetnosti u Beogradu.

Деспић, Д. (2011). Теорија музике. Београд: Завод за уџбенике и наставна средства.

Инструктивна литература за ШОМО и средње музичке школе.

Одабрани текстови из области наставе предмета Теорија музике из периодике и зборника Педагошких форума сценских уметности (Београд: Факултет музичке уметности ).

Избор из актуелне иностране литературе која третира област теорије музике.