Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др Санела Николић, ванредни професор

Услов

Нема посебних услова

Исход

Од студента се очекује да савлада приступе и поступке у критичком и аналитичком тумачењу дискурса о уметности, те могућности њихове примене у посебним наукама о уметностима, пре свега у музикологији.

Циљ

Циљ предмета је метатеоријско изучавање и истраживање естетике, поетике, теорије уметности, наука о уметностима. , нове хуманистике и дигиталне хуманистике са платформе примењене естетике као критичке историје и теорије хуменистике.

Садржај теоријске наставе

Курс обухвата предавања и дебате о следећим питањима: 1) Филозофија и разлози за филозофију 2) Појам филозофије уметности 3) Филозофија и естетика музике 4) Естетско и естетизација 5) Питања о естетској вредности и канону 6) Питања о естетици и Другом: европоцентричност модерне хуманистике 7) Поетичко тумачење уметности и уметничког дела; науке о уметностима: музикологија, етномузикологија, театрологија, филмологија, науке о ликовним уметностима 8) Теорија и теорија уметности 9) Теорија уметника и теорија у уметности, 10) Студије културе и студије медија: 'висока', масовна и популарна култура 11) Савремени облици уметничке критике: критика на делу, концепт дигиталног излагања, кустоске праксе и менаџмент у култури 12) Концепт дигиталне хуманистике и дигиталних студија

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Присуство на предавањима

10

Домаћи задатак (Писани критички приказ теоријског текста у вези са неком од претходно обрађених тема

10

Колоквијум-и Писани тест од 10 питања у вези са претходно обрађеним темама)

20

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Усмени испит усмена провера знања: усмени одговор на два од дванаест испитних питања

60

Литература

Adorno, Theodor: Estetička teorija, Beograd, Nolit, 1979.

Berleant, Arnold: Re-thinking Aesthetics – Rogue Essays on Aesthetics and the Arts, Burlington, Ashgate, 2005

Kelner, Daglas: Medijska kultura – Studije kulture, identiteta i politika između modernizma i postmodernizma, Beograd, Clio, 2004.

Margolis, Joseph, Philosophy Looks at the Arts, Philadelphia, Temple University Press, 1987.

Перниола, Марио: Естетика двадесетог века, Нови Сад, Светови, 2005.

Nikolić, Sanela: „Digital studies and transcontextualization of the humanities: The case of organology.” Digital Scholarship in the Humanities, in advanced, 19.03.2019: https://doi.org/10.1093/llc/fqz018

Šuvaković, Miško: Diskurzivna analiza. Prestupi i/ili pristupi 'diskurzivne analize' filozofiji, poetici, estetici, teoriji i studijama umetnosti i culture, Beograd, Univerzitet umetnosti, 2006.

Šuvaković, Miško i Aleš Erjavec (ur.), Figure u pokretu, Beograd, Atoča, 2009.

Šuvaković, Miško: Pojmovnik savremene umetnosti i teorije, Beograd, Orion Art, 2011.