Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

Ениса Успенски, редовни професор

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

Ениса Успенски, редовни професор

Исход

Од студента се очекује да користи литературу из науке о уметностима на руском језику иа да на основу ње напише еесеј на српском језику.

Циљ

Циљ предмета је: - Упознавање студената са текстовима на руском језику из науке о уметности и културе. Оспособљавање студента за пиасње есеја на руском језику. Граматика: синтакса и стилистика Циљ предмета је да се студенти оспособе за коришћење литературе на руском језику и науче писању есеја на руском језику.

Садржај теоријске наставе

Курс обухвата предавања и вежбе о следећим питањима: 1) Одлике руске музиколошке лексике. 2) Стлистика: разлика између говорног и научног стила. 3) Пушкин: "Евгеније Оњегин" 4) Читање и анализа текста. 5) Сижејна структура дела и ликови. 6) Домаћи рад 7) Чајковски: биографија. 8) Анализа текста. 9) Опера Чајковског:" Евгеније Оњегин" 10) Чајковски: Пета симфонија. 11) Анализа текста 12) Колоквијум 13) Д. Шостакович: живот и стваралаштво. 14) Анализа текста 15) Гогољ: приповетка" Нос" 16) Анализа текста. 17) Шостакович и Гогољ. 18) Домаћи рад 19) Избор из рсуеке поезије ХХ века. 20) Читање и анализа текста. 21) Опсада Лењинграда. 22) Шостакович: Лењинградсја симфонија. 23) Анализа текста. 24) Вежбе. Колоквијум: писмени тест пет питања из обрађених тема. Завршни испит: усмени одговор на три питања из обрађиваних тема.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Присуство на предавањима

10

Домаћи задаци

10

Колоквијуми

20

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Усмени испит

60

Литература

Ениса Успенски: Избор текстова за прву годину Факултета музичке уметности (скрипта)

Радмило Маројевић; Граматика руског језика, Београд 1989 (И друга издања);

Богољуб Станковић Руско-српски речник, Београд: Прометеј.