Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др Санела Николић, ванредни професор

Услов

Нема

Исход

Од студента се очекује да научи да критички и аналитички примењује у усменом говору и писаним радовима основне поступке естетичког, филозофског, научног и теоријског тумачења и интерпретације уметности, те да реферира ка естетичкој, филозофској и теоријској литератури. Студент треба да овлада поступцима аутоанализе сопствене теоријске позиције.

Циљ

Циљ предмета је увођење студената у изучавање основних тема, области, поступака и услова примене резултата савремене естетике, филозофије уметности и теорије уметности у дискурсима наука о уметностима.

Садржај теоријске наставе

Курс обухвата предавања и дебате о следећим питањима: 1) Уметност и уметничко дело 2) Естетика и историја естетике 3) Конструкција извора: античка грчка естетика 4) Извођење средњовековне естетике: Умберто Еко и Михаил Бахтин 5) Ка феминистичкој естетици и уметности: Хилдегард фон Бинген и Мадона 6) Ренесансни неоплатонизам и модернистички неплатонизми 7) Барокна естетика и масовна култура: савремене фасцинације бароком 8) Идеологије просветитељства или о контекстима класичног стила у музици, театру и сликарству 9) Аутономија уметности и естетизам: романтизам и формализам 10) Фантазија и фантазам у западној уметности: фикција, сан и несвесно 11) Модерност и модернизми: стилови, правци, тенденције и појаве 12) Постмодерна протумачена деци: Жан Франсоа Лиотар 13) Историја техничких иновација у западној уметности: од тела до дигиталне уметности 14) Читање домаћих задатака– писани критички приказ теоријског текста у вези са неком од претходно обрађених тема 15) Колоквијум писани тест од 10 питања у вези са преходно обрађеним темама Завршни испит – усмена провера знања: усмени одговор на два од тринаест испитних питања

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Присуство на предавањима

10

Домаћи задатак

10

Колоквијум-и

20

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Усмени испит

60

Литература

Бел-Виљада, Џин Х.: Уметност ради ументости и књижевни живот, Нови Сад, Светови, 2004.

Eko, Umberto: Umetnost i lepo u estetici srednjeg veka, Novi Sad, Svetovi, 1992.

Francois Lyotard, Jean: Postmoderna protumačena djeci, Zagreb, August Cesarec, 1990.

Grlić, Danko: Estetika. Povijest filozofskih problema, Zagreb, Naprijed, 1983.

Перниола, Марио: Естетика двадесетог века, Нови Сад, Светови, 2005.

Šuvaković, Miško: Diskurzivna analiza. Prestupi i/ili pristupi 'diskurzivne analize' filozofiji, poetici, estetici, teoriji i studijama umetnosti i kulture, Beograd, Univerzitet umetnosti, 2006.

Šuvaković, Miško: Pojmovnik savremene umetnosti i teorije, Beograd, Orion Art, 2011.

Šuvaković, Miško i Aleš Erjavec (ur.): Figure u pokretu. Savremena zapadna estetika, filozofija i teorija umetnosti, Beograd, Atoča, 2009.

Tatarkijevič, Vladislav: Istorija šest pojmova, Beograd, Nolit, 1978.