Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

Милица Ђелић, наставник стручног предмета

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

Милица Ђелић, наставник стручног предмета

Услов

Положен Италијански језик 2 OGIT2

Исход

Студент усваја језичке структуре и лексику који одговарају нивоу B1. Студент уме да прочита и разуме основне идеје новинских чланака или текстова на тему музичких догађаја. Преноси мишљење аутора текстова и исказује сопствено мишљење о датој теми. Припрема краће излагање. Учествује у дискусији. Са разумевањем интерпретира текстове старих мајстора и текстове оперских арија које има на репертоару.

Циљ

Утврђивање граматичких структура савладаних на претходним нивоима студија и усвајање нових тематских, комуникативних, лексичких и граматичких јединица: -Употреба здружених облика ненаглашених заменица. - Употреба релативних заменица. -Употреба императива и кондиционала. Усавршавање језичких компетенција. Упознавање студената са текстовима на тему музичких догађаја објављених у новинама или на стручним сајтовима. Читање и разумевање писаног текста. Припрема излагања текста. Разумевање одломака из оперских либрета као и текстова из литературе старих мајстора. Правилан изговор.

Садржај теоријске наставе

Предмет обухвата следеће језичке структуре: Императив, заповедни начин (императив за неформално обраћање-imperativo diretto и императив за формално обраћање-Imperativo indiretto). Употреба императива у језику либрета. Употреба кондиционала садашњег и прошлог (Condizionale semplice e composto). Релативне заменице (непроменљиве- pronomi relativi invariabili, променљиве –pronomi relativi variabili). Синтаксичке, лексиколошке и морфолошке особености језика либрета. Анализа одломака из оперских либрета као и текстова из литературе старих мајстора. Комуникативне функције: Излагање и дискусија на одређене теме из наставних јединица. Додатни материјал: Избор текстова који се баве музичким темама. Колоквијум се састоји од писмене провере претходно пређеног градива у виду теста . Писмени део испита састоји се од писмене провере лексичких и граматичких кометенција студента стечених у првом и другом семестру.Провера познавања лексичких и синтаксичких особености језика либрета. Усмени део испита састоји се од разговора на теме задатих текстова (интервјуи са личностима из музичког света, оперске продукције и различито тумачење дела, разговор о ликовима из опере).

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност у току предавања

10

Колоквијум

10

Домаћи задаци

20

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Писмени испит

50

Усмени испит

10

Литература

T. Marin - S. Magnelli, Nuovo progetto italiano 1b, 2a, 2 b, Edilingua, Corso multimediale di lingua e civiltà italiana. Livello intermedio (B1).

Donatella Brioschi, Mariella Martini-Merschmann, L'italiano nell'aria, Edilingua, 2015.

Evelina Colorini, Singer's Italian, A Manual of Diction and Phonetics, Schirmer Cengage Learning, 1996.

Jonathan Retzlaff, Exploring Art Song Lyrics, Translation and Pronunciation of the italian, German, and French

Repertoire, Oxford University Press, 2012.

Саша Модерц, Мала граматика италијанског језика, Београд, 2006.

Иван Клајн, Италијанско-српски речник, Нолит, Београд, 1996.