Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

ма Бојана Новаковић Скопљак, предавач

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

ма Бојана Новаковић Скопљак, предавач

Услов

Положен Француски језик 2 (OGFR2)

Исход

Писмено разумевање и изражавање : Студент може да разуме дуже текстове из разних области, а нарочито из области музике. Може да напише чланак, приказ или есеј, у којима би изнео споствено мишљење и аргументоване закључке. Уме да напише добро структирисан и јасан текст. Усмено разумевање и изражавање : Студент може да разуме дуже усмене документе, нарочито ако је тематика блиска и припада сфери интересовања или професије. Споразумева се са лакоћом и спонтаношћу. Учествује активно у разговору и у стању је да заступа и брани своје ставове. Може да усмено излаже пред аудиторијумом на задату тему из области музике.

Циљ

Након овог модула студент се осамостаљује у говору, у стању је да разуме суштину конкретних или апстрактних садржаја у неком сложеном тексту, као и стручну расправу из његове области. У стању је да се изражава са одређеним степеном лакоће и спонтаности. Посебан циљ наставе је фамилијаризација са разним типовима докумената из области музике.

Садржај теоријске наставе

Граматика : Сложене реченице : временске, узрочне, последичне, циљне, допусне, супротне, хипотетичке. Глаголска времена и њихово слагање. Индикатив и сибжонктив. Кондиционал прошли. Логички везници. Номинализација. Лексика и комуникативне функције : Анализирати текстове из области музике, припремити експозе, исказати намеру и циљ, узрок и последице, организовати дебату, изразити могућност и вероватноћу, говорити о својим студијама, раду, интересовањима, фамилијаризовати се са терминима из области своје уметничке дисциплине. Култура : Текстови и аудио-визуелни документи из разних области савременог француског друштва : музика, филмови, позориште, изложбе, уметници, књижевност, медији, часописи, телевизија, актуелна дешавања и проблеми на социјалном и политичком плану данашње Француске. Колоквијум је писмена провера граматичких и лексичких знања. Писмени део испита подразумева разумевање текста из области музике и одговоре на питања. Усмени део је кратка презентација на тему коју бира сам студент.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност на предавањима

10

Колоквијум

30

Усмена презентација

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Писмени део испита

25

Усмени део испита

25

Литература

F. Barthélémy, C. Kleszewski, E. Perrichon, S. Wuattier, Version Originale 4, méthode de français, niveau B2, Editions Maison des Langues, Paris, 2013.

F. Capucho, M. Denyer, J. Labascoule, A. Rébuffé et C. Royer, Nouveau Rond-Point 3, Livre de l’élève + CD audio, niveau B2, Editions Maison des Langues, Paris, 2013.

Yvonne Delatour, Dominique Jennepin, Maylis Léon-Dufour, Brigitte Teyssier, Nouvelle grammaire du français, Cours de Civilisation Française de la Sorbonne, Hachette FLE, Paris, 2004.

Michèle Boulares, Jean-Louis Frérot, Grammaire progressive du français avec 400 exercices, Niveau avancé, CLE International, Paris, 1997.

Различити часописи класичне музике : La Revue musicale, Le Monde musical, La France musicale, Classico, itd.

Осим основних уџбеника за учење француског језика, наставни материјал ће се допуњавати из других извора, као и различитих сајтова са лекцијама, граматичким објашњењима, видео снимцима, интерактивним вежбањима: www.lepointdufle.net www.bonjourdefrance.com www.tv5monde.com

Речници: • Јовановић, С. са сарадницима, Савремени француско - српски речник са граматиком, Просвета, Београд, 2005. или • Марковић, Е. Ранка, Папић, Марко, Француско – српски речник, БИГЗ, Београд, 1993. • Једнојезични речник (Le Petit Robert, Larousse, Hachette)