Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

мр Милијана Гркајац, наставник стручног предмета

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

мр Милијана Гркајац, наставник стручног предмета

Услов

Положен испит из предмета Енглески језик 1 (OGEN1)

Исход

Од студента се на крају наставе очекује да је савладао сложеније граматичке и лексичкеструктуре енглеског језика и проширио општи и музички вокабулар који ће му омогућити функционално читање текстова, дуже презентовање изабране теме, као и критичкоизношење сопствених ставова у вези са одређеном темом из матичних студијских програма или било које теме из области музике.

Циљ

Циљ предмета је да се студенти оспособе за читање и разумевање стручне музичке литературе на вишем средњем нивоу, за информативно читање у циљу разумевања поруке текста, као и самостално изражавање на енглеском језику.

Садржај теоријске наставе

На овом курсу ће се за даљу граматичку, лексичку и синтаксичку анализу и развијање језичких вештина читања, размевања текста и др, као и за дискусију користити следећи текстови (избор): Women of Composure, Conductors on Conducting, The Vocal Wonder of All Time, The Marketing of James Galway, On Beethoven, Technique for Life, Music and Imagination, "Shine", The 20th Century Rattle. Nеке од понуђених тема за дискусију су: Мusicians on musicians; Marketing in music, Traditional music vs Folksiness, Film music; Visionaries in music; Music making can hurt, can't it?, Poetry versus music, Musical Education и др. Предвиђено је даље превођење са енглеског језика текстова из појединих студијских програма, као и писање резимеа семинарских радова за потребе главних студијских програма. Нове граматичке јединице и лексичке конструкције које ће се обновити и повезати са већ обрађеним: Infinitive Perfect, Gerunds, Participle Perfect, Future Perfect and Continuous, Causative 'have', Relative Clauses, Conditional Clauses, Phrasal Verbs, Dependent Prepositions, Foreign Plural, Emphasisитд. Музичка терминологија: каденце, тонови, акорди, интервали, орнаменти, слогови, музички идиоми (Strike a chord…). Колоквијум се састоји од писмене провере знања претходно пређеног градива. Писмени испит: провера обрађене граматике и лексике. Усмени испит: препричавање/анализа обрађених текстова и излагање/дискусија једне од тема понуђених у уџбенику.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Похађање предавања

5

Припрема и активност

5

Колоквијум

30

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Писмени испит

30

Усмени испит

30

Литература

Гркајац, Милијана: Jazz Up Your English II, Уџбеник енглеског језика за студенте II године Факултета музичке уметности, Друго издање, Завод за уџбенике, Београд, 2007.