Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др ум. Иван Илић, доцент

Услов

Положен Џез тромбон 5 (OMTB5)

Исход

Студенти овладавају практичним вештинама у областима уметничког изражавања, свирања у ансамблима, јавног извођења, вежбања, одржавања проба и организовања и заказивања концерата, као и теоријским знањем – познавањем и разумевањем џез репертоара. Способност музичког изражавања у свим најважнијим традиционалним и савременим стиловима и формама џеза. Способност да се сопствене уметничке идеје формулишу и реализују, развијено критичко расуђивање.

Циљ

Савладавање технике свирања на тромбону, упознавање џез језика и репертоара. Студенти стичу способност за самосталну уметничку активност и учешће у раду ансамбала на високом професионалном нивоу у области џеза. Посебна пажња посвећује се стицању напредних музичких вештина у области ритма, мелодије и хармоније. Достизање високог професионалног извођачког нивоа, грађење индивидуалности студента кроз јединство техничког и музичког елемента, креативно суочавање са специфичним техникама џеза, импровизације и композиционим техникама у контексту стилски разноврсног репертоара.

Садржај практичне наставе

Наставак рада на техници, тонским вежбама, познавању хармонског језика џеза и џез репертоара. Рад на транскрипцијама џез нумера, интерпретација транскрипција. Развој аудитивних способности; употреба слуха при учењу песама. Свирање "на слух". Избор програма и план рада зависе од тренутних могућности сваког студента и усклађени су са нивоом претходно стеченог знања и њиховим интелектуалним, емотивним и психофизичким предиспозицијама. У оквиру Џез одсека организују се једном недељно концерти класа или целог одсека. Студент је дужан да наступи јавно најмање једном месечно. Испитни захтеви: полуреситал слободног програма у трајању 25-30 минута. Најмање три песме различитог карактера.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност и залагање на настави

10

Јавни наступ

20

Присуство настави

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит техничка реализација

30

Испит уметнички утисак

30

Литература

Various Аuthors, Jazz Trombone Tunes, w/CD - Level 1, ABRSM Publishing

David Baker, Jazz Expressions & Explorations - Bass Clef, Jamey Aebersold Jazz

Dr. Charles Colin, Trombone Advanced Lip Flexibilities – Complete, Charles Colin Pbs.

Greg Waits, Advanced Flexibility for Trombone, Harold Gore Publishing

La Fosse, Complete Method Of Slide Trombone, Leduc

Muller, R., Studies And Concert Pieces For Trombone, Wilhelm Zimmerman

Bordogni/Rochut, Melodious Etudes, Bk. Ii, Carl Fischer

Bleger/Ostrander, 10 Caprices, International

Schlossberg, Daily Drills And Technical Studies, M. Baron

Reinhardt&Gordon, Trombone Mechanisms, Leeds