Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

ма Весна Петковић, доцент

Услов

Положено Џез певање 7 (OMPV7)

Исход

Студенти овладавају практичним вештинама у областима уметничког изражавања, наступа у ансамблима, јавног извођења, вежбања, одржавања проба и организовања и заказивања концерата, као и теоријским знањем – познавањем и разумевањем џез репертоара. Способност музичког изражавања у свим најважнијим традиционалним и савременим стиловима и формама џеза. Способност да се сопствене уметничке идеје формулишу и реализују, развијено критичко расуђивање.

Циљ

Савладавање вокалне технике, упознавање џез језика и репертоара. Изучавање џез језика у структурно повезаним оквирима. Развој свих компонената музичке личности студента, кроз процес стицања знања и умећа неопходних за слојевито разумевање и реализацију музичког дела. Развијање критичког начина мишљења, способности музичке комуникације и самосталности у раду.

Садржај практичне наставе

Развој личног стила. Вокална импровизација. Наставак рада на техници, тонским вежбама, познавању хармонског језика џеза и џез репертоара. Транскрипције. Фразирање. Наступи са већим ансамблима. Избор програма и план рада зависе од тренутних могућности сваког студента и усклађени су са нивоом претходно стеченог знања и њиховим интелектуалним, емотивним и психофизичким предиспозицијама. У оквиру Џез одсека организују се једном недељно концерти класа или целог одсека. Студент је дужан да наступи јавно најмање једном месечно. Испитни захтеви: полуреситал слободног програма у трајању 25-30 минута.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност и залагање на настави

10

Јавни наступ

20

Присуство настави

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит техничка реализација

30

Испит уметнички утисак

30

Литература

Jim Snidero, Jazz Conception for Scat Vocals

Willie Hill Jr., Approaching the Standards for Jazz Vocalists

Dr. Scott Fredrickson, Scat Singing Method - Beginning Vocal Improvisation

Steve Zegree, The Complete Guide To Teaching Vocal Jazz

Ken Pullig, Ted Pease, Modern Jazz Voicings

Niranjan Jhaveri, New Vocal Techniques For Jazz & Modern Music

Carl Strommen, The Contemporary Chorus - A Director's Guide For The Jazz-Rock Choir