Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

ма Весна Петковић, доцент

Услов

Положено Џез певање 3 (OMPV3)

Исход

Студенти овладавају практичним вештинама у областима уметничког изражавања, наступа у ансамблима, јавног извођења, вежбања, одржавања проба и организовања и заказивања концерата, као и теоријским знањем – познавањем и разумевањем џез репертоара. Способност музичког изражавања у свим најважнијим традиционалним и савременим стиловима и формама џеза. Способност да се сопствене уметничке идеје формулишу и реализују, развијено критичко расуђивање.

Циљ

Савладавање вокалне технике, упознавање џез језика и репертоара. Изучавање џез језика у структурно повезаним оквирима. Развој свих компонената музичке личности студента, кроз процес стицања знања и умећа неопходних за слојевито разумевање и реализацију музичког дела. Развијање критичког начина мишљења, способности музичке комуникације и самосталности у раду.

Садржај практичне наставе

Развој личног стила. Вокална импровизација. Наставак рада на техници, тонским вежбама, познавању хармонског језика џеза и џез репертоара. Савладавање концепта џез сола, рад на извођењу џез сола. Сарадња са инструменталистима. Однос према инструменталној пратњи. Избор програма и план рада зависе од тренутних могућности сваког студента и усклађени су са нивоом претходно стеченог знања и њиховим интелектуалним, емотивним и психофизичким предиспозицијама. У оквиру Џез одсека организују се једном недељно концерти класа или целог одсека. Студент је дужан да наступи јавно најмање једном месечно. Испитни захтеви: полуреситал слободног програма у трајању 25-30 минута.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност и залагање на настави

10

Јавни наступ

20

Присуство настави

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит техничка реализација

30

Испит уметнички утисак

30

Литература

Jay Clayton, Sing Your Story

Denis DiBlasio: Guide for Jazz and Scat Vocalists

Stephanie Nakasian: It's Not on The Page!

Phil Mattson: Vocal Jazz, The Art & Technique

David Berkman, The Harmonic Basis of the Melody of Songs

Michelle Weir: Vocal Improvisation