Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

ма Владимир Николов, ванредни професор

Услов

Положено Џез аранжирање 1

Исход

Студент је стекао основно знање о техникама и стилским карактеристикама потребних за аранжирање деоница за инструменте ритам секције и комбиноване групе до 5 дувачких инструмената. Овладао је теоријским и практичним знањима и спреман је да то знање употреби у свом креативном раду на аналитичком и професионалном нивоу.

Циљ

Стицање знања, техника и способности за уметничко и професионално бављење аранжирањем и оркестрирањем за ритам секцију и комбиновану групу до 5 дувачких инструмената са вокалним солистом или без, у стилским карактеристикама џеза и популарне музике.

Садржај теоријске наставе

(Аранжирање за 6 -10 дувача) 1. Петогласно писање примена на 5 дувача 2. Додавање 6 гласа 3. Не-терцни слогови (кварте, кластери), 4. Контрапункт, технике и употреба 5. Дељење ансамбла на секције - Секцијско писање 6. Већи дувачки корпус до 10 дувача 7. Писани пројекат 8. Секције, технике, комбиновање техника 9. Писање партитуре 10. Распоред аранжмана и музичког материјала 11. Комбиновање инструмената и секција 12. Завршни пројекат 13. Анализа партитура и снимака Аранжирање за Биг Банд, и вокално аранжирање) 1. Дељење ансамбла на секције - Секцијско писање 2. Серкција саксофона 3. Секција труба 4. Секција тромбона 5. Биг банд - секције, технике, комбиновање техника 6. Писани пројекат 7. Вокално аранжирање за вокално-инструментални ансамбл 8. Вокално аранжирање за "а цапелла" ансамбл 9. Писање партитуре 10. Распоред аранжмана и музичког материјала 11. Комбиновање инструмената и секција 12. Завршни пројекат 14. Анализа партитура и снимака

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Присутност на настави

10

Колоквијум

10

Домаћи задатак

10

Активност на настави

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Писмени испит

20

Финални пројекат

40

Литература

Pease, Ted: Chord Scale Voicings for Arranging, Revised edition, Berklee College of Music, 1986.

Skerl, Zvonimir, Skripta za aranžiranje 2, Beograd, 1990.

Lowell, Dick and Pullig, Ken: Arranging for Large Jazz ensamble, Berklee Press, 2003.

Nestico, Sammy: The Complete Arranger, Revised edition, Fenwood Music Co., Inc. 1993.

Pease, Ted: Big Band Arranging and Score Analysis, Berklee College of Music, 2000.