Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

ма Милан Николић, доцент

Услов

Нема

Исход

Студенти овладавају практичним вештинама у областима уметничког изражавања, свирања у ансамблима, јавног извођења, вежбања, одржавања проба и организовања и заказивања концерата, као и теоријским знањем – познавањем и разумевањем џез репертоара. Способност музичког изражавања у свим најважнијим традиционалним и савременим стиловима и формама џеза. Способност да се сопствене уметничке идеје формулишу и реализују, развијено критичко расуђивање.

Циљ

Савладавање технике свирања на контрабасу, упознавање џез језика и репертоара. Изучавање џез језика у структурно повезаним оквирима. Развој свих компонената музичке личности студента, кроз процес стицања знања и умећа неопходних за слојевито разумевање и реализацију музичког дела. Развијање критичког начина мишљења, способности музичке комуникације и самосталности у раду.

Садржај практичне наставе

Наставак рада на техници, тонским вежбама, познавању хармонског језика џеза и џез репертоара. Развој сопственог стила интерпретације. Рад на транскрипцијама џез нумера, интерпретација транскрипција. Рад на развоју личног стила џез интерпретације. Разумевање различитих џез стилова, тумачење садржаја и форме композиција, истраживање на пољу тонског обликовања. Фразирање, џез импровизација. Избор програма и план рада зависе од тренутних могућности сваког студента и усклађени су са нивоом претходно стеченог знања и њиховим интелектуалним, емотивним и психофизичким предиспозицијама. У оквиру Џез одсека организују се једном недељно концерти класа или целог одсека. Час исказан као Други облик наставе представља обавезно учешће студената свих година џез одсека на тим коцертима, било у својству извођача, било у својству публике. Студент је дужан да наступи јавно најмање једном месечно. Испитни захтеви: полуреситал слободног програма у трајању 25-30 минута.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност и залагање на настави

10

Јавни наступ

20

Присуство настави

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит техничка реализација

30

Испит уметнички утисак

30

Литература

Ed Friedland, Bass Improvisation - The Complete Guide to Soloing

Bernard "Bunny" Brunel, Complete Book of Bass Essentials

Bunny Brunel, Bunny Brunel's Power Bass: - Soloing Secrets - Bk & Cd

Gary Hess, Encyclopedia Of Reading Rhythms

Kenny Werner, Effortless Mastery

Michael Moore, Melodic Playing in the Thumb Position - A Method for the String Bass

Brian J. Kane, Creative Jazz Sight Reading

Oneida James, Groove Mastery - Tab