Факултет Музичке уметности
Предмет

Услов

Положени сви испити

Исход

Овладавање свим сегментима професионалних захтева неопходних за успешну и свеобухватну реализацију једног музичког дела. Владање иструментом, познавање стилова и форме, разумевање музичког садржаја. Студенти стичу висок професионални ниво способности за реализацију и изражавање сопствених уметничких концепата, проширују репертоар и продубљују знања у области репертоара, имају дубоко разумевање практичних и теоријских студија и умеју да користе то знање у даљем уметничком развоју. Стичу способност потпуно самосталног учења и извршавања комплексних задатака. Одбраном завршног рада, студенти потврђују да су остварили основне циљеве дипломског студијског програма Извођачке уметности - модул фагот, способност за самостално бављење уметничком делатношћу, као и способност за рад у музичко-педагошким институцијама на нивоу средњих школа.

Циљ

Развој свих компонената музичке личности студента кроз процес самосталног стицања знања и умећа неопходних за слојевито разумевање и реализацију музичког дела, достизање високог професионалног извођачког нивоа и изграђивање индивидуалности студента кроз јединство техничког и музичког елемента.

Садржај практичне наставе

Завршни рад представља истраживачки рад студента ка самосталној презентацији уметничког програма. Процес рада обухвата разумевање стилова композитора различитих епоха, тумачење садржаја и форме композиција, истраживање на пољу тонског обликовања и динамичких могућности инструмента, као и рад на фразирању, агогици, интонацији, артикулацији. Избор програма завршног рада зависи од тренутних могућности сваког студента и усклађен је са нивоом претходно стеченог знања и њиховим интелектуалним, емотивним и психофизичким предиспозицијама. Захтеви завршног рада: Реситал минималног трајања од 45 минута у којем мора бити заступљен: концерт, соната, комад и етида.

Предиспитне обавезе

Опис

Нема предиспитних обавеза

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Одбрана завршног рада

100

Литература

Giamperi, Alamiro 16 studija za fagot Milano, Ricordi 1936

Tansman, Alexandre Sonatina za fagot i klavir Paris, Editions Max Escnig 1952

Gordon, Jacob Koncert za fagot i orkestar Wiliams Limited 1948

Weber, Carl Maria von Andante e Rondo Ungarese za fagot i klavir Schott 1967

Koret, M. Sonata Paris, Leduc 1960

Hummel, F. Konzert Leipzig, Edition Peters 1976.