Факултет Музичке уметности
Предмет

Услов

Положени сви испити

Исход

Овладавање свим сегментима професионалних захтева неопходних за успешну и свеобухватну реализацију једног музичког дела. Владање иструментом, познавање стилова и форме, разумевање музичког садржаја. Студенти стичу висок професионални ниво способности за реализацију и изражавање сопствених уметничких концепата, проширују репертоар и продубљују знања у области репертоара, имају дубоко разумевање практичних и теоријских студија и умеју да користе то знање у даљем уметничком развоју. Стичу способност потпуно самосталног учења и извршавања комплексних задатака. Одбраном завршног рада, студенти потврђују да су остварили основне циљеве дипломског студијског програма Извођачке уметности - модул труба, способност за самостално бављење уметничком делатношћу, као и способност за рад у музичко-педагошким институцијама на нивоу средњих школа.

Циљ

Развој свих компонената музичке личности студента кроз процес самосталног стицања знања и умећа неопходних за слојевито разумевање и реализацију музичког дела, достизање високог професионалног извођачког нивоа и изграђивање индивидуалности студента кроз јединство техничког и музичког елемента.

Садржај практичне наставе

Завршни рад представља истраживачки рад студента ка самосталној презентацији уметничког програма. Процес рада обухвата разумевање стилова композитора различитих епоха, тумачење садржаја и форме композиција, истраживање на пољу тонског обликовања и динамичких могућности инструмента, као и рад на фразирању, агогици, интонацији, артикулацији. Избор програма завршног рада зависи од тренутних могућности сваког студента и усклађен је са нивоом претходно стеченог знања и њиховим интелектуалним, емотивним и психофизичким предиспозицијама. Захтеви завршног рада: Реситал минималног трајања од 45 минута у којем мора бити заступљен: концерт, соната, комад и етида.

Предиспитне обавезе

Опис

Нема предиспитних обавеза

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Одбрана завршног рада

100

Литература

Chalier, Theo 36 TRANCEDENTALNIH ETIDA Allphonse Leduc 1965

Bitsch, Marcel Vingt Etudes A. leduc 1965

Gisondi, Michael Bach for the Trumpet or Cornet 1970

Stamp, James Warm Ups and Studies 1970

Caruso, Carmine Musical Calisthenics for brass Hal Leonard 1979

Haydn, Joseph Koncert Es dur Universal Editions 1970

Hummel, Johann Nepomuk Koncert Es dur Boosey&Hawkes 1975

Bohme, Oskar Koncert 1970

Brandt, Wassily Koncertni komad Br. 2 Sikorski 1970

Rueff, J. Piese de Concourse Allphonse Leduc 1965

Bozza, Eugene Caprice Allphonse Leduc 1965

Bozza, Eugene Rustiques Allphonse Leduc 1965

Grgin, Ante Laura-Svita za trubu 2008

Jevtić, Ivan Sonata za trubu i klavir Paris, Gerard Billaudot 2000

Enesko, George Legenda 1965