Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

мр Драган Лазић, редовни професор

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

ма Рада Пећанац, самостални уметнички сарадник

Услов

Нема

Исход

Владање инструментом, познавање стилова и форме, разумевање музичког садржаја, индивидуалност у изражавању. Студенти стичу висок професионални ниво способности за реализацију и изражавање сопствених уметничких концепата, проширују репертоар и продубљују знања у области репертоара, способни су за преузимање водећих улога у ансамблима, овладавају свеобухватним знањем репертоара главног предмета, имају дубоко разумевање практичних и теоријских студија и умеју да користе то знање у даљем уметничком развоју. Стичу способност потпуно самосталног учења и извршавања комплексних задатака, имају критичку самосвест и способни су да иницирају заједничке пројекте, да руководе заједничким пројектима и учествују у тимском раду, договарању и организацији.

Циљ

Студенти стичу способност за самосталну уметничку активност и учешће у раду ансамбала као и способност за педагошки и креативни рад у средњим музичким школама, школама општеобразовног типа и институцијама културе. Циљ је и достизање високог професионалног извођачког нивоа, кроз техничко-интерпретативну прораду музичке литературе за обоу и изграђивање индивидуалности студента кроз јединство техничког и музичког елемента.

Садржај практичне наставе

Процес рада обухвата разумевање стилова композитора различитих епоха, тумачење садржаја и форме композиција, истраживање на пољу тонског обликовања и динамичких могућности инструмента, као и рад на фразирању, агогици, интонацији, артикулацији. Избор програма и план рада зависе од тренутних могућности сваког студента и усклађени су са нивоом претходно стеченог знања и њиховим интелектуалним, емотивним и психофизичким предиспозицијама. Нарочита пажња посвећује се формирању слободне личности индивидуалног израза и самосталности у процесу рада. Најмање једном, организује се јавни наступ, који може бити и у оквиру класе. Захтеви на испиту: - слободан програм у трајању од 15 минута (уколико постоји могућност, на сродном инструменту)

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност у току предавања

10

Практична настава

20

Колоквијум-и

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит

60

Литература

Bozza, Eugene 18 Etudes Paris, Alphonse Leduc 1934

Brod, Henri 20 Etudes et 6 Grandes sonates Paris, Alphonse Leduc 1933

Debondue, Albert 25 Etudes Paris, Alphonse Leduc 1934

Ferling, Franz Wilhelm 144 Preludes & Etides vol. 1 Billaudot 1934

Ferling, Franz Wilhelm 144 Preludes & Etudes vol. 2 Billaudot 1935

Brod, Henri 24 Etudes Billaudot 1958

Paessler, Carlo 24 Larghi per oboe Ricordi 1965

Pasculli, Antonio Capricci Ricordi 1953

Wiedemann, Ludwig 45 Etuden Breitkopf 1936

Rothwell, Evelyn Difficult passages vol. 1 Boosey & Hawks 1960

Rothwell, Evelyn Difficult passages vol. 2 Boosey & Hawkes 1961

Mille 25 Studien und capricen Hofmeister 1967