Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

мр Драгана Бранислава Радаковић, ванредни професор

Услов

Нема

Исход

По завршетку наставе од студента се очекује да примени вокалну технику теоретски и практично, да усвоји интерпретативне законитости различитих стилских праваца, као и да буде у стању да реши потенцијалне интонативне и техничке проблеме који се појављују у пракси.

Циљ

Оспособљавање студената за рад са различитим вокалним ансамблима, овладавање основним елементима вокалне технике соло певања и хорског певања.

Садржај практичне наставе

Упознавање студената са анатомијом вокалног апарата (положај уста, језика, меког непца), техником дисања и начином запева иосвајање резонантних простора. Обрада проблематике правилног певања вокала и консонаната, разлика у говорном и певаном језику, као и специфичности изговора различитих језика. Посебно тежиште је на поставци гласа и примени правилне вокалне технике кроз техничке вежбе и примере из литературе. Подела гласова (сопран, алт, тенор, бас), распон и њихове посебности. Значај проблематике прелазних тонова и уједначавања регистара. Начини извођења различитих артикулационих захтева (легато певање, колоратуре, држање дугих тонова). Посебан акценат дат је на оспособљавању студената дириговања за будући рад са различитим вокалним ансамблима, примену вокалне технике у добијању хомогеног звука. Посебно тежиште је на поставци гласа и примени правилне вокалне технике кроз техничке вежбе и примере из литературе. Испит се састоји из теоретског и практичног дела. Теоретски део-усмени испит из основних елемената вокалне технике. Практични део-извођење задатих вокализа и задате вокалне композиције.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност у току предавања

40

Домаћи задатак

10

Присуство на предавањима

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Практични део

20

Усмени део

20

Литература

Ђурковић, Бранко-Вокална техника (Нолит, Београд, 1980)

Špiler, Bruna – Tehnika solo pjevanja (Muzička naklada, Zagreb, 1981)

Цвејић, Никола-Савремени Белканто (Универзитет уметности, Београд, 1985)

Цвејић, бисерка; Цвејић, Душан- Уметност певања (IP Signature, Beograd, 2008)

Marchesi, Mathilde- Belkanto-Teorijski i praktični metod pevanja (sam. izdanje D. Ilića, Beograd 2008)

Lehmann, Lilli – Moja umetnost pevanja (sam. izdanje D. Ilića, Beograd 2008)